Chinese aanvoer valt weg door coronavirus

Wereldhandel in knoflook op zijn kop: Mexico, Colombia en Senegal importeren Spaanse knoflook

Het uitbreken van het coronavirus in China zet de wereldhandel in knoflook op zijn kop. 83% van de knoflook die wereldwijd geconsumeerd wordt komt uit China. Naast het tekort op de internationale markten door het stilvallen van de Chinese export, hebben nu ook verschillende grote afzetketens beslist geen Chinese knoflook meer in hun schappen. Daardoor is de vraag naar Spaanse knoflook toegenomen. Vooral in de provincie Córdoba, meer bepaald in Montalbán en Santaella, profiteren ze van de situatie.

Volgens Miguel del Pino, de provinciale en nationale voorzitter van de afdeling knoflook van de Spaanse landbouworganisatie Asaja, zijn zowel de prijzen als de uitvoer flink gestegen. Vóór de uitbraak van het virus kostte een kilo Spaanse knoflook €2. Nu varieert de prijs, afhankelijk van de maat, tussen €2,60 en €2,80.

Mexico, Colombia en Senegal openen hun markt voor knoflook uit Córdoba
Manuel Vaquero, de oprichter en CEO van het bedrijf La Abuela Carmen uit Córdoba, vertelt dat verschillende landen die vóór de Chinese crisis al tientallen jaren geen Spaanse knoflook importeerden, dat nu plots wel beginnen te doen, zoals bijvoorbeeld Mexico, Mauritanië, Colombia en Senegal. Volgens Vaquero komt deze ommezwaai zeer gelegen voor de telers uit Córdoba die nog steeds delen van hun oogst van vorig jaar in de koelhuizen hebben liggen. In deze tijd van het jaar dalen de knoflookprijzen normaal gezien omdat de telers met de start van het nieuwe seizoen in het vizier de voorraden van het voorgaande jaar moeten ruimen.

Miguel del Pino verwacht dat de knoflookprijzen zeer hoog zullen blijven bij het begin van het nieuwe seizoen en dat de telers een mooi jaar tegemoet gaan. De oogst in Córdoba is trouwens de vroegste in Europa en gaat rond 15 mei van start, terwijl de eerste verse knoflook uit China pas in augustus in Europa aankomt.

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven