Zuid-Korea en Thailand dit jaar nieuwe markten

Peru telt 196 exporteurs van Hass-avocado's

Volgens cijfers van Agrodata bedroeg de export van Peruaanse avocado's vorig jaar €687 mln tegen een gemiddelde prijs van 2,21 €/kg. Die gemiddelde prijs was overigens gestegen. Daarmee is Peru de tweede grootste exporteur van Hass-avocado’s ter wereld, alleen  Mexico gaat Peru voor.

Momenteel zijn er 196 Peruaanse bedrijven die avocado’s exporteren. De grootste bedrijven zijn Avocado Packing Company SAC (€77 mln), Drokasa (€55 mln) en Agrícola Cerro Prieto (€50 mln). Camposol verlaagde zijn omzet naar €44 mln, komend van €91 mln in 2018.

Prognose voor 2020
Daniel Bustamente, de voorzitter van de Peruaanse Telersvereniging van Hass Avocado’s (Prohass), raamt de uitbreiding van het areaal dit jaar op 3.000 hectare. Volgens de voorzitter zal de toename van het oppervlak nog niet te zien zijn in de productiecijfers van het komend seizoen omdat er gerekend moet worden op drie jaar voor de eerste oogst van een nieuw aangeplante plantage binnengehaald kan worden.

Bovendien denkt hij dat de volumes dit jaar wat zullen herstellen na de afname van de export in 2019 met 17% tegenover het jaar ervoor. De export bedroeg vorig jaar 290.000 ton. Hij voegt er echter aan toe dat het eigenlijk nog te vroeg is voor een betrouwbare raming.

Voorts is hij van mening dat de prijzen wat naar beneden zullen bijgesteld worden. “De prijs zou eigenlijk niet het niveau van vorig jaar moeten halen. 2019 was in dat opzicht een recordjaar voor de avocado.”

Hij zegt ook een positieve evolutie waar te nemen in de teeltgebieden in de provincie Lambayaque. Door klimatologische omstandigheden gaat de oogst er dit jaar vroeger van start. Normaal duurt het seizoen van maart tot september. Door de vroegere oogst kunnen de Peruaanse exporteurs een mooie plaats veroveren op de internationale markten.

Nieuwe markten
De nieuwe markten voor dit jaar zijn Zuid-Korea en Thailand. Ook de Chileense markt wordt gedeeltelijk geopend dankzij het akkoord dat de Peruaanse regering met Chili heeft bereikt voor de producties van kleine telers uit Áncash, Apurímac, Ayacucho, Cusco en Huancavelica.

Bron: gestion.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven