Protesten in Spanje houden zeker aan tot 15 maart

De Spaanse landbouworganisaties Asaja, COAG en UPA, voortrekkers van de straatprotesten in het land, hebben aangekondigd dat ze verdere acties plannen tot zeker halfweg maart of tot de regering met concrete maatregelen voor de dag komt. Ze delen mee dat de protestbeweging breed gedragen is door telers uit alle delen van het land. Zo zijn er provincies, zoals Jaén, die zelfs nog twee acties gepland hebben, terwijl andere provincies, zoals de Canarische Eilanden of Guadalajara, zich binnenkort bij de beweging aansluiten.

In een gezamenlijke verklaring legden ze nog eens uit dat de acties op 28 januari van start zijn gegaan en dat er al meerdere tractorprotesten, bijeenkomsten en betogingen hebben plaatsgevonden die tot doel hebben de lage telersprijzen aan de kaak te stellen, alsook het gebrek aan rentabiliteit van de teeltbedrijven, de moeilijkheden in de exportsector en de gevreesde bezuiniging op het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

De organisaties zijn verheugd over de bereidheid van de regering om rond de tafel te gaan zitten, maar zij eisen snel concrete en ondersteunende maatregelen voor de hele sector.

Hier volgt een opsomming van de meest recente en eerstvolgende betogingen die plaatsvinden onder het motto “Het water staat de telers aan de lippen”: op vrijdag 21/02 in Tarragona, Guadalajara en Murcia, op maandag 24/02 in Jaén, op dinsdag 25/02 in Sevilla en Alicante en op vrijdag 28/02 in León en Santander. Op dit moment zijn er ook al demonstraties gepland in León op 02/03, in Huelva op 05/03 en in de Canarische eilanden op 14/03.

De Europese landbouwsector is niet akkoord met de geplande bezuinigingen op het GLB
Spanje is evenwel niet het enige Europese land waar de landbouwsector zijn ongenoegen laat blijken. Europese boeren demonstreerden vorige week donderdag in Brussel tegen het plan om de middelen voor het GLB met 14% te verlagen, voorgesteld door de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel.

De betoging vond plaats in de nabijheid van het hoofdkantoor van de Europese Raad, waar de bezuinigingen op het GLB maar ook op het Europese cohesiebeleid werden besproken. Bepaalde Europese landen verdedigden het voorstel terwijl andere juist meer middelen vragen voor een of beide fondsen.

José María Castilla, voorzitter van Asaja, de Spaanse Vereniging van Jonge Telers, noemde de voorgestelde bezuiniging op het GLB onaanvaardbaar zowel voor de Spaanse als de overige Europese telers. Hij voorspelde dat beknibbelen op landbouwbeleid wel eens het einde van de sector zou kunnen inluiden.

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven