Institut National de la Recherche Scientifique (INRS)

Met cranberrysap en citrus norovirus elimineren

Een team van Canadese onderzoekers heeft een behandeling ontwikkeld waarbij fruitextracten en bestraling worden gecombineerd om uitbraken van voedselinfecties te voorkomen. Versproducten zijn een belangrijk vehikel voor norovirussen, een groep virussen die de meest voorkomende oorzaak zijn van maag-darmontsteking in ontwikkelde landen.

De virussen zouden echter resistent zijn tegen koude pasteurisatiebehandelingen zoals bestraling, die worden gebruikt om bacteriën, schimmels, parasieten en insecten te vernietigen. Het bestralingsproces maakt gebruik van gammastralen of röntgenstralen om deze virussen te vernietigen, maar in de dosis die nodig is om ze te elimineren, kan het de fysisch-chemische eigenschappen van versproducten aantasten.

Professor Monique Lacroix, onderzoeker aan het Institut National de la Recherche Scientifique (INRS), heeft een eetbare coating ontwikkeld op basis van cranberrysap en citrusextract die norovirussen gevoeliger maakt voor gammastraling, waardoor ze kunnen worden geëlimineerd met behoud van de kwaliteit van het voedsel, dit alles zonder risico voor de consument.

Het idee is om versproducten zoals sla of aardbeien te besproeien en vervolgens te behandelen met koude pasteurisatie zoals bestraling. De organische zuren en polyfenol in cranberrysap en citrusextract zouden het virale eiwit veranderen en de activiteit ervan helpen afremmen, legde Lacroix uit.

Volgens een artikel op newfoodmagazine.com hebben Lacroix en haar team de coating op sla getest, naar verluidt een van de meest kwetsbare groenten op het gebied van conservering. Ze zei dat ze hoopt uiteindelijk een partnerschap te ontwikkelen met de voedingsindustrie om combinaties van behandelingen met natuurlijke fruitextracten en koude pasteurisatie op commerciële schaal te testen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven