Wereldwijde onzekerheid, corona-uitbraak en importheffingen grootste uitdagingen Zuid-Afrikaanse fruitsector

Tru-Cape Fruit Marketing, een hardfruitspecialist uit Zuid-Afrika, zegt dat de wereldwijde onzekerheid, de impact van het coronavirus en de  heffingen op verse AGF momenteel de grootste uitdagingen voor de fruitsector zijn. 

Roelf Pienaar, directeur van Tru-Cape, sprak na zijn deelname aan Fruit Logistica in Berlijn de Agriculture Writer's Association in Westkaap toe: 


Conrad Fick, marketingdirecteur van Tru-Cape, met Samantha van den Bergh van Die Burger, Porchia Adams van Fruitways, Marike Brits van Netafim en Tru-Cape-directeur Roelf Pienaar

“De Zuid-Afrikaanse appelexport wordt in 2020 op 35,7 mln dozen (12,5 kilo) geraamd en dat is een toename van ongeveer 6% ten opzichte van vorig jaar. De perenexport zal naar verwachting met 3% dalen naar 16,6 mln dozen (12,5 kilo). Hoewel Afrika goed is voor ruim 50% van het totale volume van Tru-Cape (lokale markt en export binnen het continent), lag de nadruk tijdens Fruit Logistica vooral op Europa. De meest besproken onderwerpen tijdens deze vakbeurs waren de gevolgen van klimaatverandering op de teelt en consumententrends, de potentiële impact van het coronavirus en de aanhoudende druk die supermarktketens uitoefenen op prijzen om hun marges te kunnen behouden en te kunnen concurreren met discounters zoals Lidl en Aldi. Ook zien we kansen voor de groei van de online verkoop van vers fruit."

Pienaar maakte van de gelegenheid gebruik om de nieuwe oogst Flash Gala te presenteren, een nieuw, geheel rood, Gala-ras dat werd ontdekt door Buks Nel, de rassenspecialist van Tru-Cape. Flash Gala, afkomstig van de Bigbucks-appelboom, is momenteel het meeste succesvolle nieuwe ras in de geschiedenis van de SAPO (Plant Improvement Organisation) die de Bigbucks-bomen vermeerdert. Pienaar liet weten dat er al meer dan 1,6 mln Bigbucks-bomen zijn geplant.

Hij vertelde ook dat macro-economische indicatoren, zoals de wisselkoersen, olieprijs en importheffingen, een verschuiving in het handelslandschap teweegbrengen. "We zijn voorzichtig optimistisch over het jaar dat voor ons ligt maar evenals de rest van de wereld maken wij ons grote zorgen over het verdere verloop van de corona-uitbraak."

Voor meer informatie:
Brian Berkman
brianb@tru-cape.co.za 
Tel: +27 83 441 8765

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven