Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
NutriScore-debat Foodlog

Gezonde voedselkeuze: communicatie, communicatie, communicatie en 'Keep it simple'

Afgelopen week vond in het Hortiversum het Foodlog Debat omtrent de NutriScore plaats, georganiseerd door Foodlog. Een vijfkoppig panel met experts uit binnen- en buitenland, waaronder de bedenker van de NutriScore Serge Hercberg, discussieerde over het effect van de NutriScore en wat er nog meer nodig is om consumenten te helpen een gezonde keuze te maken.

Er is veel onduidelijkheid over de bijdrage van de NutriScore, een zogenaamd Front-of-Pack-label, aan de gezonde keuze voor de consument. Voorstanders menen dat toepassing van de NutriScore effect heeft op een gezonde keuze, met name in de bevolkingsgroep uit de lagere Sociaal Economische Standaard (SES), tegenstanders wijzen op de discrepantie tussen de scores. Want hoe is het mogelijk dat sommige light frisdranken een B-score krijgen en verse groenten en fruit buiten beschouwing worden gelaten?

NutriScore geen gezondheidslogo
"Er is een verschil tussen voedingsrichtlijnen zoals die zijn opgesteld door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en Front-of-Pack-labels die de consumenten helpen binnen een categorie een gezondere keuze te maken", verklaarde Hercberg. "In Frankrijk communiceren we duidelijk dat het eten van vers en onbewerkt voedsel de gezonde keuze is, consumenten die daarnaast bewerkte producten kopen, kunnen de NutriScore gebruiken als richtlijn om binnen een categorie een gezondere keuze te maken." Naast Hercberg bestond het panel uit Dino Trescher van het Duitse ministerie van Voedsel en Landbouw, Annet Roodenburg, lector aan HAS Hogeschool, Denise de Ridder, hoogleraar Sociale Wetenschappen en Timo Hoogenboom, algemeen directeur Hak. Stichting Food for a Better Lifestyle ondersteunde het debat met als doel de discussie op gang te brengen over het belang van een gezonde leefstijl. Koen Joosten, kinderarts en bestuurslid van Food for a Better Lifestyle, pleitte alleen echt gezonde producten ook als gezond te kenmerken.

Totaalpakket
Er ontstond een levendige discussie over de NutriScore, de toepassing ervan, de wetenschap er achter en de beperkingen. Uit het publiek werd het idee geopperd de NutriScore te combineren met de Schijf van Vijf. Maak op een product duidelijk in welk van de Schijf van Vijf het valt en geef dan met een NutriScore aan wat de beste keuze is. De afdronk van deze boeiende middag is dat er veel onduidelijkheid bestaat over de NutriScore. De NutriScore is slechts een klein onderdeel van een compleet pakket aan maatregelen op weg naar een gezonde leefstijl. Het is zeker geen gezondheidslogo, maar kan de consument helpen de minst ongezonde keuze te maken. De steeds terugkerende rode draad hierin is: communicatie. Met daarbij de dringende oproep om het vooral simpel te houden en vooral duidelijk te maken dat de richtlijnen van de WHO leidend zijn. Voor Nederland betekent dat dus eerst producten uit de Schijf van Vijf. Voor alles daarbuiten de meest gezonde variant en in kleine hoeveelheden.

Bron: GroentenFruit Huis

Publicatiedatum: