"iSHARE maakt gegevens uit de digitale vrachtbrief gecontroleerd toegankelijk"

Collect + Go en Pionira, beide providers van de digitale vrachtbrief (e-CMR), en blockchain start-up CargoLedger gaan gegevens van de e-CMR uitwisselen met behulp van iSHARE. Hiermee worden gegevens uit de digitale vrachtbrief voor ketenpartijen eenvoudig en gecontroleerd toegankelijk.

De digitale vrachtbrief wordt aangeboden door elf verschillende erkende e-CMR leveranciers in de Benelux. Zij voldoen alle aan de voorwaarden van het e-CMR protocol, waarmee onder andere de juridische aansprakelijkheid bij beschadiging of vermissing van goederen geregeld is, evenals de mogelijkheid voor inspecties om hun werk uit te voeren zonder dat een papieren vrachtbrief nog vereist is.

Last voorkomen
Deze leveranciers stellen transporteurs en verladers in staat om hun lading papierloos te vervoeren. Echter, binnen logistieke ketens werken de verschillende partijen niet allemaal met dezelfde e-CMR leverancier. Om te voorkomen dat partijen last ondervinden van het werken met verschillende leveranciers, is het wenselijk om gegevens onderling eenvoudig uit te kunnen wisselen. Collect + Go, Pionira en CargoLedger werken binnen het open samenwerkingsverband Digi-Transit samen om de verschillende e-CMR platforms eenvoudig uitwisselbaar te maken.

iSHARE-afspraken
Om hierbij te borgen dat alleen de juiste personen of partijen toegang hebben tot de uit te wisselen informatie, maken Collect + Go, Pionira en CargoLedger gebruik van de iSHARE-afspraken. iSHARE maakt het mogelijk om een e-CMR, aangemaakt op het platform van de ene leverancier, af te laten tekenen door een gebruiker op het platform van de andere leverancier. Deze manier van samenwerken staat open voor alle erkende e-CMR leveranciers.

Regie over data
De eerste stap die Collect + Go, Pionira en CargoLedger nu zetten, is goederenontvangst over platforms heen mogelijk te maken. Wanneer een magazijnmedewerker geregistreerd en gevalideerd is voor het aftekenen op het ene platform, wordt hij dankzij het werken volgens de afspraken van iSHARE automatisch een vertrouwde gebruiker, en daarmee tekenbevoegd voor een digitale vrachtbrief op het andere platform. Doordat de bevoegdheden voor het uitwisselen van data zijn vastgelegd binnen het iSHARE-stelsel, is de identiteit en betrouwbaarheid van de betrokken partijen geborgd en houden bedrijven de regie over hun data.

Komend kwartaal
De eerste e-CMR providers zullen deze afspraken in het komende kwartaal vastleggen in overeenkomsten met hun klanten. Op deze manier kan bijvoorbeeld een verlader zonder extra moeite een beveiligd tekenproces accepteren.

Bron: TLN


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven