Danny Deen, Denimpex:

"Ik zou niet weten hoe de vraag naar knoflook de komende vier maanden ingevuld moet worden"

Tholen - Op 17 januari werd de laatste knoflook en gember uit China voor de Nederlandse importeur Denimpex verladen. "Sindsdien is er geen grammetje meer deze kant opgekomen", vertelt Danny Deen. Hij verwacht een catastrofe als de markt niet opengaat. "Daar is nog steeds grote onduidelijkheid over. Eerst sprak men over half februari, toen werd het eind februari en nu is het medio maart. Wie het weet, mag het zeggen."

Wat er wel te zeggen valt, is dat er momenteel een schreeuwend tekort is naar knoflook. "China is verreweg de grootste aanbieder op de markt, dus dat heeft een groot effect. Spanje profiteert deze weken maximaal en heeft een geweldige export, maar zal naar verwachting ook één dezer weken uitverkocht zijn. Egypte start nu met verse look, maar dat is ook geen product waar je alle markten mee kunt bedienen en de producties uit landen als Chili, Argentinië en Mexico gaan allemaal naar de Verenigde Staten en omliggende landen", constateert Deen.

Ook in de gembermarkt is het momenteel op en tekort. "Ook hier zijn de alternatieven beperkt. Brazilië is klaar met de oogst en start pas van de zomer weer. Peru heeft nu de laatste containers onderweg. Thailand is wel aan het oogsten, maar zij hebben een misoogst met maar 30% opbrengst van een normale oogst. Er zijn wel een paar containers Thaise gember onderweg, maar daarmee gaan we de markt ook niet voorzien. Pas vanaf mei komen de andere landen weer in productie", vertelt Danny.

"Als dat zo doorgaat, ontstaat er een gigantisch tekort. Prijzen schieten nu al de lucht in. Op 30 januari verkochten we nog een doos gember van 13 kilo voor 22 euro, inmiddels vragen we 40 euro voor een doos en de verwachting is dat de markt nog verder zal stijgen", vertelt Danny. "Gelukkig hebben we nog wel een beetje voorraad, maar je moet eerst je vaste klanten bedienen. Importeurs zullen hier niet op gerekend hebben. Dat kan ook niet, want als we dit geweten hadden, zouden we de koelhuizen wel vol hebben gezet."

Hij zou dan ook niet weten hoe de markt de komende vier maanden voorzien moet worden. "Of China moet alsnog product gaan versturen. Er gaan wat verhalen de ronde dat er een paar Chinese gemberpakstations aan het verpakken zijn, maar ik kan het me niet voorstellen. Wij hebben heel wat leveranciers in China, maar niemand heeft gember op het water."

Voor meer informatie:
Danny Deen
Denimpex
Sint Antoniesbreestraat 10
1011 HB Amsterdam – Holland
Tel: 0031(0)206246390
danny@denimpex.nl   
www.denimpex.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven