Eldiar Abdykerimov over de fritesindustrie in Kirgizië

"Ik heb het land en de grondstoffen - nu ben ik op zoek naar expertise"

Frites is het favoriete gerecht van veel mensen over de hele wereld en spelen dan ook een grote rol op de markt. Een vrij nieuwe speler op deze markt is Kirgizië, waar de voorwaarden voor de aardappelteelt gunstig zijn, maar er is een gebrek aan expertise en technologie om de Europese markt te betreden. Eldiar Abdykerimov wil daar nu verandering in brengen en is op zoek naar partners.

"We zijn oorspronkelijk een pootaardappelteler. Onlangs zijn we begonnen met het telen van Nederlandse rassen die bijzonder geschikt zijn voor frites. Ik heb besloten om nog een stap verder te gaan. Er zijn geen grote fritesproducenten in Kirgizië en we importeren de producten uit Europa, wat het erg duur maakt. We kunnen niet voldoen aan de vraag op de binnenlandse markt - maar waarom eigenlijk niet?"

De omstandigheden zijn ideaal, volgens Eldiar: "We hebben het areaal, toegang tot water en lage loonkosten. Mijn bedrijf is gevestigd in de Issyk-Kul regio in Noord-Kirgizië, dat een gunstig klimaat heeft voor de aardappelteelt." Hij ziet dit als een veelbelovende zakelijke onderneming: "De fritesindustrie is nauwelijks ontwikkeld in ons land en de omgeving." Dit opent veel deuren op de binnenlandse markten, maar ook voor de export. "We hebben de SAP-status (Generalized System of Preferences) al. Dit betekent dat er geen douanerechten worden geheven op goederen die in Kirgizië worden geproduceerd en naar de EU worden uitgevoerd.”

"Ik heb het land en de grondstoffen - nu ben ik op zoek naar de expertise op het gebied van de verwerking." Eldiar is van plan een fabriek te bouwen voor de productie van diepgevroren frites. "Hiermee richten we ons op grote cateringbedrijven via de groothandel, maar we zijn ook van plan om kleinere partijen voor de detailhandel te produceren.”

Voor meer informatie:
Abdykerimov Eldiar
Issyk-Kul
Kirgizië
+996 556 810100
eldiar.abdykerimov@mail.ru


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven