Telers blijven demonstreren in Spanje

“We hadden jaren geleden al zo’n straatprotesten moeten houden”

Salvador Mellinas, een 60-jarige landbouwer uit de gemeente El Algar, sloot zich vorige week vrijdag aan bij het tractorprotest in de Spaanse stad Murcia. De slateler beweert dat hij twintig jaar geleden dezelfde prijs voor zijn groenten ontving als nu. “Voordat mijn sla in de schappen van de supermarkt belandt, heeft het vijf tussenstations doorlopen, wat de prijs van het product uiteraard flink opdrijft.”

Naast hem stond Felix Ros, die 80 hectare meloen, watermeloen, paprika, sla en courgette teelt. Hij is al drie decennia actief in de branche, maar nog nooit heeft hij het zo moeilijk gehad als nu. "De kosten zijn enorm gestegen en er zijn ook steeds meer controles. Ze zijn bezig een sector naar de vaantjes aan het helpen die gewaardeerd en gesteund zou moeten worden vanwege het belang ervan voor de plaatselijke economie."

Uit de zone Cartagena namen 140 tractoren deel aan de demonstratie, bijna dubbel zoveel als verwacht. Zo ook die van Santiago Pérez, die op zijn veld aardappelen heeft staan. Hij weet dat ze hem tussen de 12 en 15 cent per kilo gaan opbrengen, terwijl de consument er in de supermarkt 1,50 euro voor gaat betalen.

Ook Antonio León, een teler uit Torre Pacheco, steekt zijn ontgoocheling niet onder stoelen of banken. Hij houdt het hoofd net boven water met de afzet van zijn citroenen, want wat hij krijgt voor zijn sla, aardappelen en tarwe dekt de kosten niet.

Grote delegatie uit Lorca
In de coöperatie Hoyamar, met meer dan 600 werknemers en een omzet van 30 miljoen, was er gisteren maar één thema dat over de tong ging: het protest in Murcia. De voorzitter van de organisatie, Domingo Llamas, verzekerde aan de krant La Verdad dat er geen andere optie meer is dan hun stem te laten horen op straat. Als het al niet te laat is, want hij voegde eraan toe dat ze eigenlijk al twee jaar geleden massale protesten hadden moeten houden.

Ook Juan Marín, de voorzitter van de Gemeenschap van Rechthebbenden op Bevloeiingswater van Lorca en ook van Proexport, de Vereniging van Telers en Exporteurs van Groenten en Fruit van de regio Murcia, noemde de protestactie een succes. "We zijn het beu. We nemen deel aan de betogingen om duidelijk te maken onder welke problemen we gebukt gaan. Zo is de waterprijs in twee jaar tijd verdubbeld en ook de pacht van land en de lonen zijn gestegen. Daarbij komt nog eens dat producten uit andere landen zomaar ongecontroleerd onze markten overstromen.”

Bron: laverdad.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven