Zuid-Afrikaanse grapefruittelers houden Chinese markt nauwlettend in de gaten op tekenen van herstel

Regen hindert export Zuid-Afrikaanse citroenen, nu markten noordelijk halfrond leeg raken

Alliance Fruit, een in Hoedspruit gevestigde teler en exporteur van citrus en exoten, exporteert nu alweer een maand citroenen, terwijl er op markten op het noordelijk halfrond tekorten beginnen te ontstaan. Helaas liep de citroenoogst van het bedrijf vorig week forse vertraging op als gevolg van hevige regenval in de regio. 

Nu de export van de citroenen weer is hervat (die tot aan begin tot half april sterk zal blijven) houdt het bedrijf ook de Chinese grapefruitmarkt goed in de gaten om te zien of de vraag weer aantrekt. 

“Grapefruit komt eind maart weer beschikbaar en gedurende de eerste weken zijn de prijzen doorgaans zeer goed. Over een paar weken hopen we een beter beeld te krijgen van de situatie op de Chinese markt. Het is erg belangrijk dat de Chinese markt weer normaliseert. Volgens de feedback van onze klanten lijkt het erop dat de markt langzaam herstelt en dat de virusuitbraak steeds beter onder controle is," zegt Erwee Topham, marketingmanager van Alliance Fruit. 

"Er zijn zo weinig citroenen naar Azië geëxporteerd dat we de gevolgen van het coronavirus op de markten nog niet hebben gevoeld."

Prijzen grote maten citroenen 'door het dak'
“Het tekort aan citroenen op de van oudsher vroege markten, zoals Rusland, het Midden-Oosten en een aantal landen in het Verre Oosten, wordt nog verergerd door de hevige regenval waar we recent mee te maken hebben gehad. Het was een grote uitdaging om op schema te blijven met het verpakken omdat we drie tot vier dagen misten en deze week wordt er nog meer neerslag verwacht," zegt hij. 

"De citroenenoogst is dit jaar vroeg van start gegaan. Ons seizoen is zelfs nog nooit zo vroeg begonnen. De eerste citroenen werden lokaal afgezet, toen de markt zeer sterk was."

De zware fruitzetting heeft geresulteerd in kleinere citroenen. Erwee merkt op dat terwijl de oogst van vorig seizoen voor 40% uit de maten 100 en groter bestond maat dat dit jaar slechts 5% uit deze maten bestaat. "De kleinere maten hebben de export niet in de weg gezeten maar halen wel het aantal verpakte dozen naar beneden. Op markten zoals Rusland en het Verre Oosten zorgt dit ervoor dat de prijzen voor grote maten 'door het dak' gaan, waarbij niet in de vraag kan worden voorzien. We hadden graag wat meer grote maten voor Rusland beschikbaar gehad."

Wereldmarkt heeft steeds meer vertrouwen in Zuid-Afrikaanse mango's
De citroenen waren al vroeg dit seizoen maar mango's waren nog eerder en dit leidde eind december tot een enorme piek in de aanvoer van Tommy Atkins die al begin al februari eindigde, terwijl zij doorgaans tot eind januari duurt.

De geringe beschikbaarheid van mango's op de binnenlandse markt vertaalt zich naar goede prijzen voor telers. Alliance Fruit is één van de grootste mango-exporteurs in Zuid-Afrika en profiteert hierbij van de wisselkoers rand-dollar.  

Zuid-Afrikaanse mango's voor de export (foto's Erwee Topham)

“De afgelopen jaren hebben markten meer vertrouwen gekregen in Zuid-Afrikaanse mango's en de garantie dat er ieder jaar voldoende aantallen beschikbaar zijn. Het merendeel van onze mango's vindt zijn weg naar Rusland en het Midden-Oosten, verpakt onder de merknamen van onze aandeelhouders. We exporteren ze echter ook naar Singapore, Maleisië en Hongkong."

Het bedrijf exporteert de rassen Tommy Atkins, Kent en Keitt en dan voornamelijk per zeevracht. "We zullen onze laatste mango's volgende week verladen."

Voor meer informatie:
Erwee Topham
Alliance Fruit
Tel: +27 83 642 8089
Email: erwee@aliancefruit.co.za
https://www.alliancefruit.co.za/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven