Lidl opent 800ste winkel in Verenigd Koninkrijk

Costco opent tweede winkel in China
De Amerikaanse retailer Costco gaat zijn tweede vestiging openen in China. Via de dochteronderneming Pudong Warehouse Development Limited werd in samenwerking met een Chinees bedrijf een stuk terrein van 47.319 vierkante meter verkregen in Sjanghai. Voor dit stuk industrieterrein is in totaal 898mln yuan (€118,2mln) betaald. De eerste vestiging van Costco werd eveneens in Sjanghai opgezet. Sinds deze eerste locatie in augustus van start ging, heeft Costco een groot publiek weten te bereiken.
Bron: xinhuanet.com 

Spanje: Eroski opende 58 franchisewinkels in 2019  
De Spaanse supermarktketen Eroski heeft in 2019 58 winkels geopend via franchisenemer. Er is in totaal voor €8,7mln in deze nieuwe vestigingen geïnvesteerd, waarmee ook 346 nieuwe banen zijn gecreëerd. Het franchisenetwerk van had een groei in omzet van 5%, wat voornamelijk kwam door de nieuwe winkels en de positieve reacties op het "Contingo"-format. In de afgelopen zes jaar heeft Eroski meer dan 300 franchisewinkels geopend. In 2020 wil het bedrijf in totaal 60 franchiselocaties openen.
Bron: esmmagazine.com 

Zwitserland: 16,3% meer online omzet bij Coop
De Zwitserse Coop-groep heeft in 2019 een omzet verkregen van €28,9mld. De online omzet steeg in het afgelopen jaar met 16,3%. De totale winst van Coop kwam neer op bijna €500mln. Volgens een eigen persverklaring is Coop goed op weg met betrekking tot de winstverwachting. De retailafdeling had een toename in omzet van 1,4% tot €16,94mld. Het groothandelssegment behaalde een omzet van €13,27mld.
Bron: ecommercenews.eu 

Chinese supermarkten hervatten werkzaamheden
Ongeveer 99% van alle grote Chinese supermarktketens zijn weer zoals normaal in bedrijf gegaan, nadat ze wegens de uitbraak van het coronavirus langere tijd de deuren gesloten hielden. Statistieken van de China Chain Store and Franchise Association geven verder aan dat ongeveer 42% van alle Chinese winkelcentra, warenhuizen en speciaalzaken weer geopend zijn. De Chinese overheid heeft supermarkten aangemoedigd om zo snel mogelijk de normale activiteiten weer te hervatten, zodat Chinese huishoudens weer toegang krijgen tot dagelijkse benodigdheden. Chinese inwoners worden vooral aangespoord om thuis te blijven, zodat het risico op verdere verspreiding van het coronavirus wordt geminimaliseerd. Supermarkten leveren tussen de 60% en 80% van de dagelijkse benodigdheden voor omliggende huishoudens, zo blijkt uit informatie van de China Chain Store and Franchise Association.
Bron: xinhuanet.com 

Oostenrijk: SPAR heeft jaaromzet van €15,72mld
De SPAR Austria Group, de Oostenrijkse tak van SPAR die onder zich onder andere de dochterondernemingen SPAR Austria, ASPIAG, Hervis en SES SPAR European Shopping Centres heeft, had een sterk 2019. In het afgelopen jaar werd een omzet behaald van €15,72mld. Binnen Oostenrijk zelf werd met een omzet van €7,2mld een mijlpaal bereikt. Hierdoor is SPAR voor het tiende jaar op rij de grootste supermarktketen van Oostenrijk. Jaar op jaar steeg de omzet van SPAR Austria met 4,7%, wat ruim meer is dan de gemiddelde omzetgroei van de gehele Oostenrijkse sector van 2,1%.
Bron: spar-international.com 

Britse retailomzet sterkte aan in januari
Britse consumenten zijn aan het begin van dit jaar weer meer gaan uitgeven. Het einde van 2019 werd juist gekenmerkt door een zeer trage omzet. De toegenomen economische activiteit is mogelijk een reactie op de verkiezingen van december, waardoor het consumentenvertrouwen weer terug is gaan keren. De retailomzet steeg in januari maand op maand met 0,9%. In december was deze nog met 0,5% gedaald, zo blijkt uit cijfers van Britse nationale bureau voor de statistieken. De toename in retailomzet is de sterkste groei per maand sinds maart. Analisten van Reuters waren voor januari uitgegaan van een toename in omzet van 0,7%.
Bron: reuters.com 

Paytm Mall wil Indiase producten exporteren
De e-commerce-afdeling van One97 Communications, Paytm Mall, zoekt op dit moment naar manieren om de mogelijkheden van India voor export aan te boren. Paytm Mall volgt daarmee het voorbeeld van Amazon, dat een maand geleden gelijksoortige plannen had. Het bedrijf heeft aangegeven een doelstelling te hanteren om Indiase producten beter in de internationale markt te profileren. Paytm Mall heeft zodoende een nieuw assortiment onder de noemer "Made in India" aangelegd. Dit assortiment bestaat onder andere uit versproducten zoals rijst, kruiden, thee, gedroogd fruit, quinoa, biologische producten, diepgevroren producten en verse groente en fruit.
Bron: inc42.com 

Iceland breidt met Food Warehouse uit in Noord-Ierland
De Britse retailer Iceland heeft onder het merk Food Warehouse een eerste vestiging geopend in Co Antrim in Noord-Ierland. Met de opening van de nieuwe locatie zijn tevens 30 nieuwe banen gecreëerd. De nieuwe winkel beslaat 880 vierkante meter en is opgezet aan de hand van een investering van £1mln (€1,2mln). De keten Food Warehouse werd zes jaar geleden geïntroduceerd en is sindsdien in rap tempo uitgebreid. Verspreid over het Verenigd Koninkrijk zijn er 121 filialen van Food Warehouse actief. Food Warehouse draait om een groothandelsmodel, zonder dat het nodig is om als klant een lidmaatschap aan te vragen.
Bron: irishnews.com 

VK: Bestway verbetert online ervaring
Bestway Wholesale heeft zijn online platformen verbeterd op gebruiksgemak. Een aantal van de veranderingen die zijn doorgevoerd, zijn een verbeterde zoekmachine, snellere verbinding, meer gemak bij het uitkiezen van meerdere producten en een verbeterde integratie van het social media-platform ‘Beam’. De nieuwe zoekfunctie is te vinden op www.best-one.co.uk en wordt dagelijks vernieuwd. Hierdoor kunnen klanten direct de meest populaire producten en meest gebruikte zoektermen zien. Daarnaast worden aanbevelingen getoond op basis van de producten die de klant in de online winkelwagen heeft geplaatst.
Bron: talkingretail.com 

Singapore: Sheng Siong zoekt naar winkellocaties
De in Singapore gevestigde supermarktketen Sheng Siong is van plan om meer winkels te openen. De keten behaalde in het afgelopen jaar een winsttoename van 7,4%. Daarmee kwam de netto winst neer op S$75,8mln (€50,1mln). De omzet van het afgelopen jaar steeg met 11,3% tot S$991,3mln (€655,2mln), wat met name door de groei van het eigen winkelnetwerk kwam. Volgens CEO Lim Hock Chee is het plan voor meer winkeluitbreidingen goed op weg. In het afgelopen jaar werden 5 nieuwe winkels geopend. In het huidige jaar tot nu toe zijn er twee nieuwe filialen toegevoegd. Het netwerk van Sheng Siong staat nu op 61 vestigingen.
Bron: insideretail.asia 

Lidl opent 800ste winkel in Verenigd Koninkrijk
Lidl heeft onlangs in het Verenigd Koninkrijk zijn 800ste vestiging geopend. De keten is van plan om in de komende twee jaar meer dan £1mld (€1,2mld) te investeren, zodat met 2023 een netwerk kan worden verkregen van 1.000 winkels. In de afgelopen twaalf maanden werden door Lidl 50 nieuwe vestigingen geopend, waarmee meer dan 2.500 nieuwe banen werden gegenereerd. Op een bepaalde dag opende de Duitse discountketen vier nieuwe winkels tegelijkertijd, namelijk in Cambridge, London, Boston en Dumbarton.
Bron: retailgazette.co.uk 

Zweden: Coop duurzamer dankzij technologie
Coop Sweden maakt gebruik van technologie om de eigen duurzaamheid te verbeteren en om de service naar de klant te verbeteren. Hierbij wordt samengewerkt met bet bedrijf Bloomer, dat zich richt op startups op het gebied van technologie. Bloomer ondersteunt deze bedrijven, die oplossingen ontwikkelen voor de supermarktsector. De oplossingen die voor deze ondersteuning in aanmerking komen moeten uitgaan van een economische en/of een milieutechnische grondslag. Door middel van het initiatief van Bloomer kunnen huidige technologieën worden vervangen met nieuwe, efficiëntere methodes.
Bron: retailanalysis.igd.com 

Brazilië: GPA heeft afname in winst van 71%
De Braziliaanse supermarktketen GPA heeft melding gemaakt van een winstdaling in het afgelopen vierde kwartaal van jaar op jaar 71%. Door de daling in winst loopt het bedrijf zijn winstverwachting mis. De winstafname komt door een dure reorganisatie. Analisten waren uitgegaan van een winst van 327,6mln reais (€68,9mln). De winst van het afgelopen kwartaal stond echter op slechts 98mln reais (€20,6mln).
Bron: reuters.com 

VS: Wegmans, Publix en Nugget Markets zijn beste werkgevers
De supermarktketens Wegmans, Publix en Nugget Markets hebben een plek veroverd binnen de editie van 2020 van de index van Fortune voor de 100 beste werkgevers van de VS. Het in Rochester, New York gevestigde Wegmans stond in de ranglijst op de derde plaats. Sinds de index 23 jaar geleden voor het eerst werd opgesteld, heeft Wegmans altijd een notering hierin verkregen. De index wordt samengesteld door het blad Fortune en Great Place to Work. De ranglijst is gebaseerd op een enquête die onder meer dan 650.000 werknemers wordt gehouden. Via de enquête worden vragen gesteld met betrekking tot meer dan 60 kenmerken van de werkplek, zoals het vertrouwen in het management, respect op de werkvloer en collegialiteit. Volgens Michael Bush van Great Place to Work geeft de index het goede voorbeeld voor het bedrijfsleven. "Deze bedrijven hebben werkplekken gecreëerd die voor iedereen geweldig zijn, ongeacht waar iemand zich in de organisatie bevindt. Als gevolg hiervan hebben deze bedrijven voordeel kunnen halen uit een grote diversiteit aan perspectieven en gedijen ze ook goed tijdens minder goede periodes”.
Bron: winsightgrocerybusiness.com 

VS: Price Chopper investeert in nieuwe winkels en renovaties
Price Chopper Enterprises is van plan om dit jaar aan de hand van een investering van $54mln (€50,0mln) nieuwe winkels te openen en oudere winkels te renoveren. Er worden winkels geopend in Gardner in Kansas en Smithville in Missouri. Vestigingen die worden gemoderniseerd bevinden zich in Overland Park and Leavenworth in Kansas en in Kansas City in Missouri. Bij de renovaties wordt voornamelijk gefocust op de versafdelingen voor groente en fruit, vlees een broodproducten.
Bron: supermarketnews.com 

VS: Target-dc krijgt vakbond
Een logistiek centrum van Target in het noorden van New Jersey krijgt een eigen vakbond. Het is voor het eerst in de bijna 60 jaar lange geschiedenis van het bedrijf dat werknemers zich in een vakbond verenigen. De werknemers zijn ontevreden over de veel voorkomende ontslagen, de strenge productiequota's en de "flexibele" manier die het bedrijf hanteert met het inplannen van diensten. Werknemers van het distributiecentrum hebben contact gezocht met de vakbond Laundry, Distribution, and Food Services (LDFS) met het oog op de organisatie van de eigen vakbondsafdeling. LDFS is verbonden aan de Service Employees International Union (SEIU) en vertegenwoordigt ongeveer 8.500 werknemers in New York, New Jersey en Connecticut.
Bron: vice.com 

Canada: Loblaw heeft meer winst in vierde kwartaal
Loblaw Companies heeft in zijn vierde fiscale kwartaal meer winst verkregen in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Desondanks had het moederbedrijf van de ketens Loblaws en Shoppers Drug Mart een resultaat dat achterbleef bij de prognoses van analisten. De winst van het bedrijf in de periode van 12 weken tot 28 december kwam neer op CA$254mln (€177,4mln), waar een jaar geleden nog een winst werd behaald van CA$221mln (€154,3mln). De omzet steeg in het vierde kwartaal jaar op jaar van CA$11,22mld tot $11,59mld (van €7,8mld naar 8,1mld).
Bron: canadiangrocer.com 

VS: Berkeley Bowl-oprichter overleden
Glenn Yasuda, de oprichter van de in Californië gevestigde supermarktketen Berkeley Bowlf, is op 85-jarige leeftijd overleden. Glenn Yasuda opende samen met zijn vrouw Diane zijn eerste Berkeley Bowl-vestiging in 1977 in Berkeley, Californië. Het echtpaar opende in 2009 een tweede vestiging. De winkels kregen wereldwijd een sterke reputatie met betrekking tot het versaanbod. De gerenommeerde schrijver en voedingsdeskundige Michael Pollan omschreef Berkeley Bowl ooit als de hemel op aarde voor alleseters.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Hy-Vee neemt vier QuikTrip-winkels over
Hy-Vee Inc. heeft vier buurtwinkels van de keten QuikTrip overgenomen in de omgeving van Des Moines. De winkels zullen op 20 maart worden heropend onder het merk Hy-Vee Fast & Fresh Express. De winkels bevinden zich in Clive, Urbandale, Johnston en Windsor Heights in de staat Iowa. QuikTrip heeft verspreid over 11 Amerikaanse staten 820 buurtwinkels. In april van vorig jaar werden de vier betreffende winkels ter overname aangeboden. Ook werd een winkel door QuikTrip gesloten in verband met de bouw van een gloednieuw filiaal op een nabijgelegen locatie. Volgens QuikTrip-woordvoerder Mike Thornbrugh is de gang van zaken niet nieuw voor zijn bedrijf. "We zijn constant bezig met het evalueren van onze winkels. Deze vier winkels passen simpelweg niet meer in onze strategie voor op de lange termijn."
Bron: cspdailynews.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven