Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nàdar Gin

Gin van ... doperwten

Nàdar Gin, de eerste ‘klimaat-positieve’ gin ter wereld, is gecreëerd door Britse wetenschappers - met behulp van de gewone doperwt. De gin is een resultaat van vijf jaar onderzoek aan de Abertay University en het James Hutton Institute in Schotland, in samenwerking met Arbikie Distillery.

De gin is ontwikkeld door Kirsty Black, Arbikie’s meester distillateur. Elke 700 ml fles Nàdar heeft een koolstofvoetafdruk van -1,54 kg CO2e (kooldioxide-equivalent). Dit betekent dat het maakproces meer koolstofdioxide-uitstoot vermijdt dan dat het creëert. Deze milieuprestatie - aanzienlijk beter dan de traditionele tarwedranken - wordt voornamelijk bereikt door alle nuttige componenten van de erwten te gebruiken door er diervoer van te maken.

Kirsty Black, Arbikie’s meester distillateur, met de Nàdar Gin

Het afgewerkte ginproduct wordt op smaak gebracht met natuurlijke botanische middelen, plus citroengras en citrusblad, wat bijdraagt aan een ‘vers en fruitig’ aroma. Kristy Black: "Bij Arbikie wordt alles wat we doen bepaald door de seizoenen en onze geografische ligging. Jaar na jaar zien we het weer, de oogsttijd en de kwaliteit van de gewassen veranderen; dit alles onderstreept de noodzaak om de klimaatcrisis nu aan te pakken. Door 's werelds eerste positieve klimaatjenever te produceren, zetten we de eerste stappen om onze impact op het milieu te verbeteren en laten we zien wat er kan worden bereikt als gelijkgestemde onderzoekers en bedrijven samenkomen."

Het maakproces profiteert ook van het natuurlijke vermogen van de erwten om essentiële stikstof voor de groei uit de atmosfeer te halen via een proces dat bekend staat als biologische stikstofbinding. Hierdoor wordt de noodzaak van milieuschadelijke kunstmeststoffen overbodig. Bovendien blijft tijdens de oogst van de erwten een deel van de stikstof in het veld achter in de gewasresten, waardoor de bodemvruchtbaarheid wordt verbeterd en de behoefte aan kunstmeststoffen verder afneemt.

Tijdens het distilleren ontstaat uit het erwteneiwit en de gebruikte gist een bijproduct dat als zeer voedzaam diervoer kan worden gebruikt. Het doel is de hoge milieukosten van de invoer van diervoer, die meestal afkomstig zijn van sojabonen uit gekapte regenwouden en cerradogebieden, te compenseren. Er wordt ook onderzocht of het bijproduct interessant kan zijn als voedselbron voor de mens.

Voor meer informatie:
Bernardo Rodriguez-Salcedo
James Hutton Institute
+44 (0)1224 395089
bernardo.rodriguez-salcedo@hutton.ac.uk
www.hutton.ac.uk

 

Publicatiedatum: