“De knoflookmarkt bevindt zich in een delicate fase”

“De knoflookmarkt bevindt zich in een delicate fase. Sinds vijf weken zijn de importactiviteiten vanuit China volledig geblokkeerd vanwege het coronavirus, wat tot grote verwarring op de wereldmarkt leidt. Spanje en Argentinië willen profiteren van de situatie en verhogen de prijzen, maar niet elk land is bereid om de prijzen te verhogen,” zegt algemeen directeur van CondiFrance Bruno Volonteri. Volgens Bruno zal de situatie tot aan het begin van de nieuwe oogsten in China en Spanje (verwacht in mei/juni 2020) ingewikkeld blijven.

“Op het moment dat China gaat exporteren, zal het overgrote deel van de volumes worden geabsorbeerd door Brazilië, Noord-Amerika en Zuid-Azië. Dit kan positief zijn voor de volgende Europese oogst. Op markten waar het aanbod wat betreft de hoeveelheden zwak is, zullen de prijzen voor de telers hoger zijn.”

Bruno voegt hier nog aan toe dat het op de Franse markt momenteel vrij rustig is. “We hebben meer dan 40 dagen gestaakt en dit heeft de markt aanzienlijk vertraagd. De Europese markt bevindt zich ook niet in euforische staat, zoals gebruikelijk is in de winter. ”

CondiFrance in cijfers
CondiFrance is in 2004 opgericht om kruiden en specerijen op de markt te brengen, te kweken, te importeren en te exporteren. Knoflook vertegenwoordigt 55% van de volumes en 80% van de omzet. Het bedrijf biedt ook uien, sjalotten en échalions. In totaal verhandelt het bedrijf 5.200 ton producten per jaar.

Thomas Schorn, Bruno Volonteri en Sylvain Mazeaud op de Fruit Logistica beurs

Teelt en klanttypologie
Door de jaren heen is CondiFrance steeds meer bij de teelt betrokken geraakt. “We zijn begonnen met contracten met telers in Frankrijk, Spanje en Argentinië,” zegt Bruno. “Gezien de grote hoeveelheden Spaanse knoflook die tegenwoordig op de Europese markt verkrijgbaar zijn, is het moeilijk om knoflook uit Argentinië te importeren. Deze import buiten het seizoen was echter “zeer gunstig voor de waardering van de Franse teelt en voor het handhaven van hoge prijzen voor de telers,” vertelt Bruno.

In 2018 is het bedrijf toegetreden tot telerscoöperatie Maitre Prunille, gespecialiseerd in pruimen, zachtfruit en gedroogd fruit. “We zijn zeer tevreden met deze combinatie en ontwikkeling. De complementariteit van onze activiteiten zorgt voor interessante synergieën en interessante dagelijkse samenwerkingen.”

Momenteel wordt 75% van de CondiFrance-producten op de Franse markt verhandeld. De Franse klantenkring bestaat voornamelijk uit groothandels, maar CondiFrance verhandelt ook enkele producten in de Cash & Carry-niche. Sylvain Mazeaud, verantwoordelijk voor het productbeheer, legt uit dat de klantenkring op exportniveau meer gedifferentieerd is. “Binnen de export leveren we aan sterrenchefs, luxe supermarkten en delicatessenwinkels.”

Sylvain voegt hier nog het volgende aan toe: “In Europa zijn onze belangrijkste markten Duitsland, België, Italië, Zwitserland en Luxemburg. Binnen de grote export verhandelen we ook interessante volumes naar Zuid-Azië. Bovendien wil CondiFrance op andere markten als Canada en het Midden-Oosten een groei door zien te maken.

Het houten ‘Les Grands Condiments’-kistje, bestseller uit het CondiFrance-assortiment en de 100% Franse zwarte knoflook geteeld door CondiFrance, een noviteit in 2020


Voor meer informatie: 
CondiFrance

Bruno Volonteri/Sylvain Mazeaud 
Telefoon: +33 (0)5 63 65 66 67
bruno.volonteri@condifrance.eu 
sylvain.mazeaud@condifrance.fr  

Afdeling Verkoop:
M. Bernard Prado (France, België)
bernard.prado@condifrance.fr  
M. Didier Mouneyrac (Frankrijk, Zwitserland, Luxemburg) : ventes@condifrance.fr  
M. Thomas Schorn (Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden) : t.schorn@schorn-consulting.de  
M. Sylvain Mazeaud (alle andere landen) : sylvain.mazeaud@condifrance.fr 
www.condifrance.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven