ToBRFV in Frankrijk: de tomatensector onderneemt actie

Sinds het eerste geval, de eerste uitbraak van het ToBRFV-virus in een tomatenkas in Finistère (Bretagne) afgelopen maandagavond is bevestigd, hebben de verschillende actoren binnen de sector al het mogelijke gedaan om een grootschalige epidemie te voorkomen.

Hoe zat het ook alweer: wat is het ToBRFV?
Het ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus) heeft gevolgen voor onder andere tomaten, paprika's en pepers. Door het virus krijgt het fruit gele en bruine vlekken, het fruit kan misvormen en onregelmatig rijpen. Het virus maakt de tomaten onverkoopbaar, maar vormt geen gevaar voor de mens.

Het ToBRFV werd in 2014 voor het eerst ontdekt in het Midden-Oosten. Daarna is het ook in Mexico, de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland aangetroffen. In oktober/ november 2019 is het virus ook in Spanje gedetecteerd, maar daar lijkt de situatie onder controle te zijn.

Gilles Bertrandias, algemeen directeur Paysans de Rougeline aan het woord:
 “We zijn vorig jaar begonnen met het nemen van voorzorgsmaatregelen, om precies te zijn zodra we wisten dat het risico op het uitbreken van het virus reëel was. We beperken daarom nu de toegang tot de teeltbedrijven en hebben procedures geïmplementeerd om mensen en apparatuur mee te kunnen desinfecteren. Vooraf hebben we ook nog met kwekerijen en zaadbedrijven gewerkt. Voor het planten vragen we resultaten van analyses op om ervoor te zorgen dat het virus niet aanwezig is in de planten of zaden.”

Gilles Bertrandias 

Mathilde Roger, Prince de Bretagne:
“Tot op heden is, voor zover wij weten (nog), geen sprake van enige vorm van besmetting door het ToBRFV-virus bij de tomaten- en pepertelers van Prince de Bretagne. Niettemin zijn alle sanitaire maatregelen sinds de ANSES-waarschuwing intern versterkt.” 

De verdeling van tomatentelers in Frankrijk in 2018. Bron: Agrestre. Bretagne vertegenwoordigt een groot deel van de volumes. Savéol, Prince de Bretagne en Solarenn zijn de belangrijkste actoren in de regio.

Tomaten zijn de meest geconsumeerde groenten in Frankrijk. Elk huishouden consumeert ongeveer 13,9 kg per jaar. Frankrijk teelt mede daarom  jaarlijks ongeveer 712.000 ton tomaten.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven