Marianne Van Steen, EU-ambassadrice in Ecuador:

“Van al het exportfruit naar Europa is de banaan nog steeds de nummer 1”

In een interview met de nieuwsdienst Elcomercio.com sprak de ambassadrice van de EU in Ecuador, Marianne Van Steen, over de daling van de bananenexport naar Europa.

“De banaan is het vlaggenschip van Ecuador. Een op de drie bananen die in de EU worden geconsumeerd, komt uit Ecuador. De sterke dollar maakt de banaan echter minder competitief. Maar ook de toename van de consumptie van biobananen en de bijhorende prijsdruk, vooral in Duitsland, hebben geleid tot een daling van de export met 9,46% in 2019”, zo legt Van Steen uit.

Ze benadrukte dat het niet gemakkelijk is de prijsdruk te beheersen. “Alles hangt af van de macht van de importeurs. Maar Ecuador kan ook besluiten om bananen te zenden naar andere markten. Misschien kan dat markten ertoe brengen hun prijzen op te drijven."

“De consumptie van biologische bananen en exotisch fruit groeit enorm. Europeanen vinden het gezondheidsaspect erg belangrijk. Ook dat kan een van de redenen zijn waarom de EU in 2019 minder bananen importeerde”, aldus de ambassadrice.

De export van Ecuadoraans fruit naar Europa is de afgelopen jaren toegenomen. “Avocado is het meest trendy product op dit moment. De export verdubbelde bijna in 2019. Papaja groeide met 12% en ananas met 15%. Ook de pitahaya, tamarinde, passievrucht en diepgevroren fruit hebben veel potentieel.” Volgens Van Steen is de groeiende vraag naar dit fruit echter geen bedreiging voor de banaan. “Van alle fruit dat naar Europa wordt geëxporteerd, blijft de banaan het populairst. Ecuador is de belangrijkste leverancier, gevolgd door Colombia en Peru”, legt Van Steen uit.

“De producten van Ecuador zijn van zeer hoge kwaliteit maar het complexe politieke en economische landschap zorgt voor moeilijkheden. De regering staat voor twee uitdagingen: het exportbeleid verbeteren en belastinghervormingen doorvoeren."

Tot slot sprak Van Steen over de verlaging van maximale residulimieten (MRL's) voor producten die naar de EU gezonden worden. “De beslissing om de MRL's te verlagen is wetenschappelijk onderbouwd en dient om de consument te beschermen. Aan landen die niet akkoord zijn met de maatregel omdat ze die overdreven vinden, bieden we de mogelijkheid met bewijzen voor de dag te komen."

“Wat tuinbouwproducten betreft, en hieronder vallen de bananen, leggen we de lat erg hoog. We zullen enkel nog maar producten toelaten die aan de hoogste kwaliteitseisen en -normen voldoen. Onze eisen worden steeds strenger”, besluit de ambassadrice.

Bron: elcomercio.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven