"Ik doe niets onwettigs. Waarom mij dan wegsteken?"

Spaanse handelaar van Marokkaanse groenten en fruit krijgt bedreigingen

Een groenten- en fruithandelaar in het Spaanse El Ejido, in de provincie Almería, wordt door telers uit de streek beschuldigd van het herlabelen van Marokkaanse producten met Spaanse etiketten. Hij heeft bij de ordediensten aangifte gedaan van bedreigingen en ook van schade aan voertuigen en het kantoor van het bedrijf. Die vonden plaats na de betoging vorige week dinsdag 18 februari, toen de straatprotesten ook het bedrijventerrein aandeden waar de firma in kwestie gevestigd is.

Een van de partners van de onderneming legde aan Europa Press uit dat de aantijgingen vals zijn. Het bedrijf brengt sinds de start van zijn activiteiten 8 jaar geleden openlijk, volledig wettelijk en met alle nodige controles producten van Marokkaanse oorsprong op de markt.

"Sinds 2012, toen we onze activiteiten begonnen in een magazijn dat we huurden, is de grootste aandeelhouder altijd een Marokkaanse teler geweest die ook zelf beschikt over verwerkingsinstallaties en een eigen vrachtwagenpark. Wij verzorgen hier slechts het logistieke gedeelte, we verhandelen de goederen in Spanje en andere landen van Europa” verklaart de directeur van het bedrijf dat reeds twee maanden bedreigingen ontvangt.

De ondernemer geeft aan dat de autoriteiten nog nooit een onderzoek hebben ingesteld naar kwaliteitsproblemen of frauduleuze praktijken.

Bovendien verzekert hij dat de firma geweigerd heeft zaken te doen met andere bedrijven die hem hebben voorgesteld de producten te herlabelen. Dat zou volgens de directeur ook onmogelijk zijn omdat de etiketten niet zomaar veranderd kunnen worden. Alle producten die het magazijn van het bedrijf binnenkomen, zijn immers de douane gepasseerd.

"Iemand heeft een hoax gelanceerd die enorm in proportie is toegenomen en ons erg veel pijn doet," zei de directeur. Hij voegde er ook aan toe dat niet alleen het bedrijf doelwit is van de bedreigingen, maar dat ook zijn familie er al onder te lijden heeft. "Sinds gisteren verplaats ik me in een huurauto. Ik durf niet meer met mijn eigen auto de straat op", zei hij na de aanval waarin niet alleen met groenten werd gegooid maar ook met stenen. Bovendien werden de muren van het bedrijf beklad, onder andere met het woord “verraders”.

De ondernemer benadrukt dat alle bedrijfsactiviteiten legaal zijn, dat de nodige controles doorlopen worden bij de douane en bij de afzet en dat alles bovendien volledig transparant gebeurt. "De vrachtwagens dragen het opschrift van het bedrijf in Marokko en dat van Almería. Alles wat ik doe, is legaal. Ik doe niets onwettigs. Waarom zou ik mij dan moeten wegsteken?" zo vraagt de ondernemer zich af.

Bron: Europa Press / lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven