Gevangenisstraf voor illegale teelt Orri-mandarijnen in Spanje

Een rechtbank in het Spaanse Valencia heeft een teler veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden en één dag, verlies van passief kiesrecht voor de duur van de straf en de betaling van de gerechtskosten. Hij werd veroordeeld voor de illegale teelt van het beschermde mandarijnenras Orri op een perceel in de gemeente Benifairó de la Valldigna. De uitspraak kwam na een klacht van het bedrijf The Enforcement Organization (TEO), exclusieve licentiehouder van het ras Orri in Spanje en Portugal.

De beschuldigde, die de feiten erkende, beging een misdrijf tegen industrieel eigendom, zoals vastgelegd in artikel 274.4 van het Wetboek van Strafrecht.

Het vonnis maakt melding van het feit dat de beschuldigde 518 bomen geënt heeft met het Orri-ras zonder toestemming van de licentiehouder hoewel hij wist dat de variëteit geregistreerd en beschermd is, in overeenstemming met de nationale en Europese wetgeving inzake de bescherming van plantenrassen.

De geleden schade wordt door het handelsbedrijf TEO vastgelegd op €60 per boom in de vorm van concessierechten, excl. belastingen. De beschuldigde ging over tot de vergoeding waarna de onderneming zich terugtrok als particuliere aanklager en om opschorting van de vervolging verzocht.

Hiermee zijn al 45 gerechtelijke procedures afgerond met betrekking tot de illegale teelt van het beschermde Orri-ras, waaronder zowel buitengerechtelijke geschillenbeslechtingen als effectieve veroordelingen. In elk van de gevallen werd het plantmateriaal vernietigd, werd de teler verboden het ras te telen en werd hij veroordeeld tot het betalen van een compensatievergoeding.

Dankzij de controles op illegale boomgaarden, uitgevoerd door inspecteurs en technici van het Orri Running Committee (ORC), en de juridische acties van TEO, is er nagenoeg geen illegale teelt van Orri-mandarijnen in Spanje en Portugal.

Acties ter verdediging van het Orri-ras
Sinds 2016 heeft TEO in totaal 115 gerechtelijke stappen ondernomen, waarvan sommige straffen nog niet bekend zijn. 99 aanklachten zijn voor de illegale teelt van de Orri-mandarijn, goed voor ongeveer 181 hectare of meer dan 80.000 bomen en de rest betreft distributiecentra.

85,4% van de aanklachten betreffen de Valenciaanse Gemeenschap (ongeveer 46.000 bomen), 7,1% Andalusië (ongeveer 17.000 bomen), 6,3% de regio Murcia (ongeveer 14.000 bomen) en 1,2% Catalonië.

Voor meer informatie: www.orcspain.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven