Speculatie bemoeilijkt Spaanse afzet

"We zenden pas opnieuw sinaasappelen naar China als alles weer in z’n plooi valt"

Het coronavirus blijft voor onzekerheid zorgen wat betreft de export naar China, zo ook bij de Spaanse exporteurs van sinaasappelen. "Op dit moment staat de uitvoer van onze sinaasappelen naar China op een laag pitje", zegt Daniel Blanco, commercieel directeur van Mogalla uit Andalusië. "Net als andere bedrijven hebben we onze zendingen naar China stopgezet tot alles weer in z’n plooit valt."

"Sommige exporteurs blijven sinaasappelen naar China zenden ondanks de lage binnenlandse vraag en de ontoegankelijkheid van de havens. Ze hopen erop dat tijdens de transittijd van ongeveer een maand de situatie ondertussen verbetert zodat ze uiteindelijk zoals gepland het fruit kunnen lossen en afzetten. Maar deze week hebben we bijvoorbeeld gehoord dat enkele Egyptische containers rechtsomkeer hebben gemaakt omdat het risico te groot is dat ze niet kunnen aanmeren en lossen in de Chinese havens”, zegt Daniel Blanco.

“Net zoals in Egypte zit een deel van de Spaanse late sinaasappelen ondergebracht in programma's met bestemming China. Als ze dus niet in China of een ander Aziatisch land belanden, komen ze naar alle waarschijnlijkheid dus terecht op de Europese markt. En dat kan dan voor prijsdruk zorgen in Europa. Europa is vooralsnog de belangrijkste bestemming voor de Spaanse sinaasappelen”, legt de commercieel directeur uit.

"Toch zijn we optimistisch en blijven we hopen dat de Chinese regering de situatie onder controle krijgt en de mensen het dagelijkse leven weer kunnen oppakken", voegt hij eraan toe.

Rustige markt in Europa ondanks het lagere aanbod
De citrusvolumes in Andalusië zijn heel wat minder dan vorig jaar, zoals al sinds het begin van het seizoen is aangekondigd. "Ook de vraag is op dit moment rustig en de afzet verloopt eigenlijk maar langzaam", zegt Daniel Blanco.

De prijzen in de schappen zijn dit seizoen iets hoger maar er is een onevenwicht opgetreden door de zeer hoge prijzen die de telers ontvangen hebben en op dit moment nog altijd krijgen.

“Het kost veel moeite de sinaasappelen en mandarijnen af te zetten door de hoge bedragen die betaald worden aan de telers. Er is teveel speculatie met de aankoop van hele oogsten en dat remt de natuurlijke en gezonde evolutie van de markt. Het Spaanse fruit komt op de markt met hoge prijzen en wil dat blijven doen, terwijl sinaasappelen en mandarijnen van andere landen, zoals Marokko, Turkije of Griekenland, veel goedkoper zijn. De afzet van die producten loopt dan ook vlotter dan die van de Spaanse oorsprong. Bovendien zijn in die landen de productiekosten lager. Ook de huidige zachte temperaturen in Europa helpen de afzet van ons citrus geenszins vooruit."

Voor meer informatie:
Daniel Blanco
Mogalla S.A.T.
Carretera Sevilla – Ayamonte, km. 104
Huelva (Spanje)
Tel: +34 954 934 272
Mob: +34 600 422 318
danielblanco@mogalla.com
www.mogalla.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven