"Grote kansen voor export Braziliaanse gember"

Wereldwijd is de vraag naar gember gestegen. De grootste leverancier van gember is China, maar Brazilië is de laatste jaren een belangrijke leverancier op de markt. Fresh Quality is een Braziliaans teeltbedrijf dat een verscheidenheid aan producten verbouwt, waarbij gember een van de belangrijkste is. Gideão Soares van Fresh Quality: "Er is de laatste jaren veel vraag naar Braziliaanse gember. De Braziliaanse markt consumeert niet veel gember, dus het grootste deel van het teeltvolume is bestemd voor de export."

Het bedrijf werkt met gember, die in twee hoofdgebieden wordt geteeld: Espírito Santo en São Paulo. "Veel mensen denken bij Braziliaanse gember meestal alleen aan Espírito Santo, maar de regio São Paulo is ook erg belangrijk. Het is een strategische beslissing om in deze twee gebieden te werken omdat ze geografisch ver van elkaar liggen met elke een ander klimaat. Als er veel regen valt in een van deze regio's, zal de gember die in de andere regio wordt geteeld, niet worden aangetast," zegt Soares.

Jonge gember
Op dit moment exporteert het bedrijf hun jonge gember. Soares: "De jonge gember heeft een kortere houdbaarheid dan de gewone gember en is lichter van kleur. Dit komt omdat de schil nog niet volledig ontwikkeld is. Om dit tegen te gaan, wordt dit type gember alleen per luchtvracht verzonden, zodat het met optimale versheid op de plaats van bestemming aankomt. In mei begint de volledige verwerking en oogsten we deze gember tot en met september."

Het bedrijf werkt met speciale technologie om de gember te conserveren en op te slaan. "Het Chinese seizoen loopt terug in oktober en vooral in de maanden november en december heeft China veel regen, wat slecht is voor de gemberteelt. Daarom gebruiken we een technologie om de gember droog en vers te houden in de opslag, zodat we volumes beschikbaar hebben op het moment dat China niet kan leveren. Dit is een unieke kans, vooral omdat de consumptie ook tijdens de wintermaanden toeneemt," legt hij uit. 

Braziliaanse gember steeds populairder
De gember van Braziliaanse oorsprong wint aan populariteit bij de consument. Het bedrijf verkoopt zijn gember wereldwijd en zijn grootste markten bevinden zich in Europa, met name in Oost-Europa maar ook in Canada. Soares: "Soms denken inkopers alleen aan de prijs als ze gember kopen, maar de consumenten proeven het verschil. De Braziliaanse gember is pittiger en smaakvoller dan de Chinese en de consumenten geven de voorkeur aan de Braziliaanse gember. We hebben dus veel klanten zien overstappen op de Braziliaanse gember."

De groei van de Braziliaanse gember in de markt zal dit jaar waarschijnlijk aanhouden aangezien het Chinese seizoen naar verwachting minder dan normaal zal zijn. "Het vorige gemberseizoen voor China was niet geweldig - de volumes waren lager dan normaal en veel teeltbedrijven waren uitverkocht. Maar met gember is het belangrijk om een deel van het goede product achter te houden, want dat is wat gebruikt wordt om het nieuwe gewas te planten. Dat betekent dat als er een slecht seizoen is, dat dit bijna altijd zal leiden tot een slecht seizoen het jaar daarop. Dit is wat we verwachten met de Chinese gember dit seizoen", zegt hij.

Gembercultuur
In Midden- en Zuid-Amerika is Brazilië de grootste leverancier van gember. "Peru doet voornamelijk biologische gember en dan is er nog wat teelt in landen als Honduras en Costa Rica, maar het is een moeilijk gewas om te telen. Het duurt ongeveer 7 tot 8 maanden om te groeien en je hebt goede gember nodig om een goed gewas te kweken. Er zijn ook niet veel machines voor in het veld, dus er is veel mankracht nodig om het te telen. Je hebt echt een bepaalde cultuur nodig om de gember te kweken en dat is wat we in Brazilië hebben, en hier bij Fresh Quality," concludeert Soares.

Voor meer informatie:
Gideão Soares
Fresh Quality
+55 16 98850 6163
customer@freshquality.com.br
www.freshquality.com.br


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven