Piñatex: duurzaam leer van ananasvezel

De meeste soorten dierlijk leer ondergaan traditioneel een chemisch looiproces dat gevaarlijk is voor het milieu en de gezondheid van de fabrieksarbeiders. Kunstleer bestaat al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw. Het wordt gemaakt van polyvinylchloride (PVC) en wordt vandaag de dag nog steeds op grote schaal geproduceerd. Tegenwoordig is ‘veganistisch’ leer in opkomst, maar dit is niet altijd een eco-vriendelijk product. Plantaardig leer is dat wel en biedt veel kansen voor telers van tropisch fruit, bijvoorbeeld in Rwanda.

Piñatex is zo’n duurzaam plantenleer gemaakt van ananasvezel dat overblijft na de verwerking. Het wordt intussen gebruikt door modeontwerpers over de hele wereld. Tot nu toe gebruiken slechts drie ontwerpers op het Afrikaanse continent het: twee modemerken in Zuid-Afrika en het in Kigali gevestigde Dokmai Rwanda. Deze laatste lanceerde onlangs een collectie van alternatieve lederen accessoires met de innovatieve ananasvezelstof.

Bernadette Umunyana is oprichter en creatief directeur van Dokmai Rwanda. Op de vraag wat haar op het idee bracht om duurzaam alternatief leer te gebruiken, zegt ze: "Klanten vertelden me dat ze mijn ontwerpen erg leuk vinden, maar ze houden niet van leer dat gemaakt is van dierlijke producten. Dit bracht me ertoe om alternatieve mogelijkheden te gaan onderzoeken."

Umunyana nam contact op met de leverancier van Piñatex en experimenteerde met monsters van de stof. De veganistische collectie die Umunyana recentelijk heeft gelanceerd is hierdoor goed ontvangen. Later deze maand zal ze nieuwe ontwerpen aan deze collectie toevoegen in meer kleuren zoals lichtbruin en indigo, waarbij ze trouw blijft aan de kenmerkende Dokmai-signatuur van ‘leer’ vermengd met Afrikaanse kitenge, de bekende bont bedrukte katoen.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven