Spoort salmonella op in minder dan 8 uur

Snelle salmonelladetectietester in ontwikkeling

Traditionele microbiologische technieken om salmonella te detecteren kunnen tot vier dagen duren, wat een probleem is voor sommige levensmiddelenfabrikanten die niet zo lang op de resultaten willen wachten voordat de goederen worden verzonden. Als er dan een probleem wordt gevonden, moet het bedrijf vaak een dure product terugroeping doen.

Hoewel moleculair biologische detectietechnieken al in laboratoria worden toegepast, worden ze zelden gebruikt in volledig geautomatiseerde processen en niet in de voedseldiagnostiek.

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Celtherapie en Immunologie brengen daar verandering in. In samenwerking met het Duitse Laboratorium voor Microbiologie en Voedselanalyse is er een nieuw apparaat in ontwikkeling, die in korte tijd salmonella weet op te sporen. De onderzoekers gebruiken daarbij fluorescerende kleurstoffen om het gerepliceerde DNA te labelen en te detecteren.

Het apparaat zou er zo uit kunnen zien:

Dr. Harald Peter: "Door middel van een innovatieve, geoptimaliseerde aanrijkingsmethode zijn we in staat om de concentratie van de bacteriën zodanig te verhogen dat we ze met behulp van moleculair biologische methoden al na een paar uur kunnen detecteren."

"Om dit te doen, wordt het DNA van de salmonella's versterkt en automatisch gedetecteerd, iets wat we bereiken door het DNA van de salmonella's te extraheren en ze met moleculair biologische middelen zodanig te versterken dat ze na nog eens 30 minuten kunnen worden gedetecteerd. Voor de sneltest ontwikkelen we moleculen die specifiek het DNA van de salmonella's detecteren.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven