Overzicht wereldmarkt bananen

Door koelere temperaturen in de tropen zijn de volumes van bananen wat geslonken. Met minder volume op de markt zijn de prijzen voor bananen gestegen. Toch blijft het prijsniveau in Europa stabiel of stijgen de prijzen slechts lichtjes door transportkosten. Europese producenten van bananen in de ultraperifere regio's van de Unie maken zich zorgen over een mogelijk overaanbod op de markt als de tarieven voor de bananenimport ook wordt verlaagd voor Brazilië en Mexico zoals dat al het geval is voor Peru, Colombia en Ecuador. De Europese Commissie heeft daarom de afspraak gemaakt de tarieven niet verder te verlagen dan €75 per ton.

Ecuador: Hogere prijzen door lagere temperaturen in januari
Jaarrond bananen uit Ecuador worden wereldwijd geëxporteerd. 21% van het volume is bestemd voor Rusland en de Ecuadoraanse bananen hebben er een marktpercentage van 96%. Daarnaast is de export naar Georgië en Oekraïne flink gestegen de afgelopen tijd. De prijzen voor bananen zijn gestegen door kouder weer in het begin van 2020. Dat heeft geleid tot spotprijzen op de markt die in week 7 opliepen tot € 9,45 per box. De contractteelt lag daarentegen op €5,75 per box. Men verwacht dat dit nog gaat aanhouden voor 10-15 weken.

Mexico: China opent zijn deuren voor Mexicaanse bananen
De Chinese markt heeft zijn deuren geopend voor bananen uit Mexico. Veel producenten zijn bezig met het uitbreiden op deze nieuwe markt en de eerste lading bananen is vertrokken naar China.

Nederland: Veel vertragingen binnenkomsten bananen
De bananenmarkt ontwikkelt zich momenteel niet verkeerd. Traditiegetrouw ligt de productie in het eerste kwartaal wat lager en de prijzen wat hoger. Verder zorgden scheepsvertragingen de afgelopen weken voor strubbelingen in de aanvoer. Ook constateren Nederlandse importeurs dat er steeds meer vraag komt naar fairtrade en bio-bananen.

Europa (Canarische eilanden, Madeira, Guadeloupe en Martinique)
In de ultraperifere regio's van de Europese Unie wordt voor 700.000 ton aan bananen per jaar geteeld en bestemd voor de Europese markt. Op de Europese markt komt 75% van alle productie uit Latijns-Amerika. Deze voorraden zijn tussen 2012 en 2018 met 27% gestegen van 5,1 miljoen ton naar 6,5 miljoen ton. De gemiddelde prijs in de EU daalde met 15% tussen 2015 en 2018 (van € 14,10 tot €11,90 per box).

Sinds het Genève-akkoord (2009) tussen de EU en enkele bananen exporterende Latijns-Amerikaanse landen zijn de tarieven voor de import voor bananen gedaald van €176 per ton naar €75 per ton. Dit is nu van toepassing op Colombia, Peru en Ecuador. Mexico en Brazilië staan op het punt van toetreden via het EU-Mercosur verdrag en overeenkomsten tussen Mexico en de EU. Dit vergroot de kans op een overproductie. Om dit te voorkomen, heeft de Europese Commissie afgesproken dat het tarief van €75 per ton onder geen enkele omstandigheid verder zal verlagen om tegemoet te komen aan de Europese producenten.

Duitsland: Rustige markt, moeizame afzet van bio-bananen
De Duitse bananenmarkt kabbelt momenteel rustig voort. De toevoer vanuit de rijpcentra werd de voorbije weken dan ook licht teruggeschroefd. De handelaren geven er doorgaans immers de voorkeur aan de prijzen voor het gehele bananen-assortiment op hoog niveau te houden. Het algemene prijsniveau ligt dan ook iets boven dan van vorig jaar rond deze tijd.

Op diverse plekken lagen de prijzen van B en C merken vrijwel op gelijke hoogte, waardoor de afzet van de B-merken logischerwijs licht omhoog ging. Daarnaast voldoet de afzet van bio-bananen momenteel niet aan de verwachtingen.

Binnen de retail ziet men nog altijd verdere groeipotentie voor de bananen. Zeker als het gaat om biologische en Fairtrade-bananen is er nog ruimte voor verdere groei, beweert een rijper desgevraagd. Daarnaast is er ook ruimte voor nieuwe merken en concepten: Het Hamburgse importconcern Port International introduceerde onlangs klimaat neutrale bananen onder het merk “BE Climate” en heeft inmiddels al contracten gesloten met het Belgische Delhaize.

Italië: Bananenprijs licht gestegen
De prijzen voor bananen zijn in Italië licht gestegen door een toename in de transportkosten. Eén operator vertelt dat de prijzen met € 0,05 per kilo zijn gestegen. Voor de premiumkwaliteit van de bananen worden er prijzen van 1,15 €/kg betaald op de groothandelsmarkt. De importeur koopt bananen in Zuid-Amerika maar de verwerking, rijping en het verpakken gebeuren in Italië. De consumptie groeit en de enige dip in deze trend ligt in de twee weken midden in augustus.

In Sicilië is er nog de teelt van de Cavendish dwergvariant waar het seizoen loopt tussen maart en december. Momenteel liggen de prijzen voor deze nichemarkt rond de 3,50 €/kg. De bananen worden deels biologisch geteeld en verkocht aan mensen die er graag hun portemonnee trekken voor een exclusief product. “Op Sicilië produceren we ongeveer 25 ton in een seizoen omdat er maar een paar bedrijven zijn die hiermee kunnen werken,” vertelt een bananenteler op Sicilië. “We vergroten onze arealen en hopen de productie binnen een paar jaar te verdubbelen.”

Zuid-Afrika: Hogere prijzen voor bananen
De markt voor bananen is goed in Zuid-Afrika sinds de start van 2020. Prijzen zijn gestegen van 0,35 €/kg (6,90 ZAR) begin februari tot een gemiddelde van 0,42 €/kg (8,17 ZAR). Recent heeft zware regenval impact gehad op de productievolumes in Afrika. Ook ongebruikelijk hoge temperaturen in het noordoosten van het land en het zuiden van Mozambique hebben hun impact gehad.

De productie van Macadamianoten heeft het aantal hectares in bananenplantages gereduceerd in Zuid-Afrika. Zonder de import uit Zuid-Mozambique zouden de prijzen op de Zuid-Afrikaanse markt de pan uit rijzen. In de komende maanden wordt verwacht dat de volumes stijgen maar niet tot een niveau dat men kan spreken van een overproductie. Een marktagent ziet dat telers veel aandacht besteden aan kwaliteit. De meeste bananen zijn extra groot van formaat.

Verenigde Staten: volumes pakken op in maart
De voorraden voor bananen waren in de afgelopen maanden krap begin 2020. De Amerikaanse handelaren verwachten dat begin maart, rond week 10 en 11, de voorraden weer wat gaan toenemen. De lagere volumes komen door het koudere weer in bepaalde regio’s in Mexico. Zo zijn er al voor 3 à 4 weken lagere temperaturen in Colima. In zuidelijkere staten zoals Chiapas is het warmer en daarmee zijn de volumes op niveau.

Naast Mexico leveren ook Guatemala, Honduras en Costa Rica bananen aan de markt op de VS. Ook hier zijn de volumes afgenomen door koelere temperaturen. Dat terwijl de vraag naar bananen stabiel blijft in de supermarkt, zeker als ander fruit nog niet in het seizoen is en daarmee duur. In de afgelopen weken is de prijs voor bananen sterk en piekte in de afgelopen twee weken. Als de volumes weer wat bijtrekken, moet dat tot stabielere prijzen leiden op de markt. De ' Spring Break' over een paar weken in de VS heeft ook zijn invloed. De vraag naar schoolfruit wordt dan fors minder.

Australië: Vermoedelijk vierde bananenplantage geïnfecteerd met TR4
In Australië worden testen uitgevoerd op een bananenplantage in de Tully Valley die vermoedelijk is geïnfecteerd met TR4. Als de testen positief uitwijzen is dit de vierde plantage in Australië die is geïnfecteerd met het fusarium sinds 2015. Alle plantages bevinden zich in elkaars omgeving. De testresultaten worden over vier weken verwacht. In het seizoen 2018/2019 werd er voor 372.000 ton bananen verkocht, 4,1% minder dan in 2017/2018 met 388.000 ton aan bananen.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt meloenen


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven