Meer protesten op komst in Spanje de komende weken

De Spaanse landbouworganisaties ASAJA, COAG en UPA hebben de straatprotesten van de laatste dagen een groot succes genoemd. In totaal hebben ongeveer 35.000 personen deelgenomen aan de demonstraties in verschillende delen van Spanje, namelijk in Galicië, Aragón, Baskenland, La Rioja, Castilië en León, Andalusië en Extremadura. De organisatoren van de protestacties, die plaatsvonden onder het motto “Het water staat de landbouwers aan de lippen”, waren ervan overtuigd dat deze kreet niet in dovemansoren kan of mag vallen. Ze kondigden ook aan dat er deze week nog protestacties gepland zijn in de provincies Santander, Toledo en Madrid. Volgende week zijn Córdoba, Málaga en Granada aan de beurt.

Naast de stijging van de productiekosten en de heffing van exporttarieven op Spaanse landbouwproducten is de voornaamste klacht van de sector dat ze veel te lage prijzen krijgen voor hun producten. De landbouwers en telers klagen dat ze een belachelijke prijs ontvangen in vergelijking met wat de consument in de supermarkt voor hun product betaalt. Ze zeggen dat het grote prijsverschil de scheefgetrokken machtsverhoudingen in de keten weerspiegelen. Zo betaalt de consument tot 8 keer meer voor een kilo aardappelen dan wat de teler er voor krijgt (0,15 tegenover 1,20 euro). Sinaasappelen worden voor 7 keer de telersprijs verkocht in de supermarkten (0,23 tegenover 1,55 euro).

Reactie van de overheid
Luis Planas, de minister van Landbouw, Visserij en Voedsel, sprak verzoenende taal. Hij noemde de protesten gerechtvaardigd en pleitte voor enerzijds een verbetering van de ketenwetgeving, gericht op het uitvlakken van de onevenwichtigheden tussen telers, industrie en supermarkten en anderzijds een betere organisatie van de sector om aan gewicht te kunnen winnen in de onderhandelingen.

Luis Planas kondigde aan meerdere partijen aan de onderhandelingstafel uit te nodigen. Hij ging op 17 februari van start met een bijeenkomst op het ministerie met vertegenwoordigers van de landbouworganisaties ASAJA, COAG en UPA. Daarin liet de minister weten te werken aan een puntenprogramma en een agenda voor de geplande vergaderingen.

De minister zei dat de bezorgdheid in de sector wijdverbreid is. Vrijwel alle regio’s en subsectoren zijn getroffen, maar toch vooral de telers van steenfruit en de kasteelt.

Planas zei dat hij telefonisch contact had gehad met de Franse en ook Duitse minister om van gedachten te wisselen over de kwestie, aangezien de problemen van de primaire sector oplossingen op Spaans én Europees niveau vereisen.

Bron: Efe / larioja.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven