Gerhard Eberhöfer, Bio Vinschgau:

"We willen marktleider worden met Europese bio-appelen en import overbodig maken"

In Zuid-Tirol was de appeloogst in 2019 uitmuntend en hierdoor kan het nieuwe pakstation van Bio Vinschgau een goede start maken. De stemming in de Vinchgau-stand tijdens Biofach in Neurenberg vorige week was dan ook zeer positief.

"Bio vormt al sinds lange tijd een belangrijk onderdeel van de tuinbouwsector in het dal van Vinschgau en dat zal ook in de toekomst zo blijven", aldus Gerhard Ebenhöfer. "In september hebben we daarom een nieuw, biologisch pakstation in gebruik genomen, waar we in het seizoen 2019-2020 zo'n 35.000 ton appelen zullen verpakken." Het bedrijf is van plan om de komende vijf jaar een jaarlijkse groei van 10% tot 20% te realiseren tot een totale productie van 50.000 ton biologische appelen.

"We willen met onze biologische appelen marktleider in Europa worden. Uiteraard vereist dit streven een ruime beschikbaarheid maar aan een hoge kwaliteit en goede dienstverlening hechten we nog meer waarde. Voor ons hoort hier ook duurzaamheid bij," legt Eberhöfer uit. 

De telers van het bedrijf werken volgens strenge richtlijnen. "Lidmaatschap van onze organisatie is verplicht bij ons. 95% van alle telers werken volgens de Bioland-standaarden en de overige 5% volgens de Demeter-standaarden. Het biokeurmerk van de EU gaat niet ver genoeg voor ons." Dit omvat ook het beschermen van de omgeving van fruitboomgaarden, het garanderen van de biodiversiteit en het ter beschikking stellen van ecologische compensatiegebieden. 

Karton als verpakkingstrend
Appelen in kartonnen verpakkingen zijn een ware trend, ongeacht of de appelen op biologische of conventionele wijze zijn geteeld. Karton wordt gezien als een aantrekkelijk, milieuvriendelijk alternatief voor plastic verpakkingen en wordt steeds vaker in de handel gezien. VIP is eveneens op deze trend ingehaakt maar gaat zelfs nog een stapje verder. "De hedendaagse consument heeft een enorme behoefte aan informatie en hecht veel waarde aan de traceerbaarheid van producten. Op alle verpakkingen van Bio-Vinschgau staat daarom de naam van de teler waar de appelen van afkomstig zijn, vermeld. Door het scannen van een QR-code krijgt de consument toegang tot gedetailleerde informatie over de teler, het teelgebied, het betreffende appelras en nog veel meer. 


Kartonnen verpakking met informatie over de teler

 Eberhöfer demonstreert het online-portal

Het Bonita-seizoen gaat binnenkort van startHet nieuwe appelras Bonita is groot nieuws voor Bio-Vinschgau. Het afzetseizoen van deze appel staat op het punt te beginnen en de vooruitzichten zijn goed. "De Bonita-appel heeft een zeer kenmerkende smaak en zal van februari tot juni vermarkt worden. Dit ras vormt een uitstekende aanvulling op ons bestaande assortiment."

Europa als één grote regio
"Op de lange termijn willen we de import van overzeese appelen overbodig maken. We zien een toekomst voor de regio Europa, waarbij we Europa als één grote onafhankelijke regio zien. De voorwaarde hiervoor is een toereikende jaarronde beschikbaarheid. Dankzij de buitengewoon goede oogst in 2019 kunnen we tot juni een breed aanbod aan producten leveren. Tijdens de overgang naar het nieuwe seizoen zal ons assortiment echter wel wat beperkter zijn," zegt Eberhöfer tot slot. 

Voor meer informatie:
Gerhard Eberhöfer
VIP Gen. landw. Gesellschaft
Hauptstrasse 1/C
39021 Latsch
Südtirol – Italien
Tel +39 0473 723 300
E-Mail: marketing@vip.coop 
Website: www.vip.coop 

Klik hier voor het fotoverslag van BIOFACH 2020 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven