Frites in China: Grote mogelijkheden, maar ook obstakels

De markt voor frites in China groeit snel, maar er bestaan belemmeringen voor buitenlandse aanbieders, zegt Peter Peverelli van just-food.com.

De aardappel, een hoofdbestanddeel van veel Europese landen, heeft van oudsher alleen een ondersteunende rol gehad in de Chinese keuken. De belangstelling voor aardappelen in China nam echter aanzienlijk toe, toen de Chinese regering in 2015 het plan lanceerde om van de aardappel het vijfde hoofdvoedsel van de natie te maken, na rijst, tarwe, sojabonen en maïs. Dit besluit heeft echter tot nu toe geen significante invloed gehad op de aardappelteelt. De Chinese aardappelteelt voor het verkoopseizoen 2019/20 wordt geschat op 98 mln ton, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Slechts 10% van het volume wordt verder verwerkt tot (half)fabricaten.

In de afgelopen jaren hebben de snel veranderende eetgewoonten in China geleid tot een bloeiende fastfoodindustrie. De frites en andere populaire bijgerechten, die geserveerd worden in de fastfoodrestaurants in Westerse stijl, zijn intussen een onderdeel geworden van het leven van veel Chinezen, met name in de grote steden.

De Chinese productie van diepvriesfrites in het marktjaar 2019/20 wordt geraamd op 310.000 ton, een stijging van 10% ten opzichte van 2018/19 als gevolg van de toegenomen teelt van aardappelen.

Het land importeert het grootste deel van zijn diepvriesfrites uit de VS. Als gevolg van de aanvullende tarieven die Beijing op veel Amerikaanse tuinbouwproducten heeft geheven in het kader van de voortdurende handelsspanningen tussen de twee landen, is het aandeel van Amerikaanse bedrijven op de Chinese markt echter gedaald van 64% in 2016/17 tot 53% in 2018/19.

Als gevolg daarvan is de invoer van diepgevroren frites uit China volgens de prognoses voor 2019/20 met 10% gedaald tot 129.000 ton. De volgende grootste leveranciers, België, Turkije en Nederland, zijn volgens de USDA samen goed voor 40% van de invoer van diepgevroren frites in China.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven