Uitbraak coronavirus zorgt voor daling groentenimport

In Myanmar werden de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus eind vorig jaar al duidelijk waarbij zowel de handel als het toerisme hard werden geraakt. Op 17 februari werd door het ministerie van Volksgezondheid bekend gemaakt dat acht inwoners van het land symptomen van het coronavirus, ofwel Covid-19, vertonen, een nieuw virus, dat verwant is aan SARS en MERS en waarvoor nog geen behandeling of vaccin bestaat. 

Het besluit van China om aan het begin van het Chinese Nieuwjaar vier grensovergangen te sluiten, heeft bijgedragen aan het voorkomen van verder verspreiding van het virus maar heeft wel geleid tot een drastische daling van de handel en dan met name die in landbouw- en visserijproducten. 

Import Japan
De uitbraak van het coronavirus in China zal binnenkort ook gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van voedingsmiddelen in Japan. China is namelijk de grootste buitenlandse leverancier van groenten aan Japan en de import is momenteel enorm teruggelopen. De Japanse minister van Landbouw heeft laten weten dat de import van bewerkte uienproducten in de eerste week van februari 88% lager was dan in dezelfde week van het jaar daarvoor. De import van prei daalde met 81% en die van wortelen met 76%. 

Landbouwminister Taku Eto heeft gezegd dat er nog altijd voldoende voorraden in het land beschikbaar zijn waardoor de impact op korte termijn beperkt zal blijven. Hij voegde er wel aan toe dat de prijzen mogelijk omhoog zullen gaan nu de malaise op de importmarkt aanhoudt. Hij beloofde echter de situatie nauwlettend in de gaten te houden. 

China zelf
De virusuitbraak leidt in China zelf tot grote problemen. Ondanks de uitbraak blijft de aanvoer van de belangrijkste gewassen over het algemeen toereikend, zo heeft het ministerie van Landbouw en Plattelandszaken eerder deze week laten weten. 

Song Danyang van het ministerie zei dat de groentenprijzen in Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak, weer iets zijn gedaald na begin februari te zijn gestegen. Het ministerie heeft de afzetkanalen van tuinbouwproducten versoepeld en de groothandelsmarkten beter georganiseerd om AGF-voorraden in te kunnen kopen met het oog op de fluctuerende prijzen om op deze manier de gevolgen van de corona-epidemie te minimaliseren, aldus Song.  

Virus treft kwetsbare onderdelen van de sector
Het is wel duidelijk dat de impact voor de internationale toeleveringsketen niet mag worden onderschat. Ondanks de grote inspanningen van de Chinese autoriteiten om de gevolgen van de virusuitbraak te beperken, worden kwetsbare onderdelen van de sector nu al hard geraakt. De planning van lucht- en zeevracht zijn ernstig verstoord terwijl het feit dat de fabrieken in de in economisch opzicht zo belangrijke regio Hubei nog altijd stilliggen zorgt voor tekorten aan materialen. 

In combinatie met de terugval als gevolg van de festiviteiten rondom het Chinese Nieuwjaar heeft dit geleid tot een verdere daling van de export omdat de voorraden uitgeput raken. Het containervervoer lijkt het hardst te zijn getroffen zo blijkt uit een onderzoek van VesselsValue. Via trackingstechnologie kan realtime de Chinese vraag naar ruwe olie voor de scheepvaart worden gemonitord en deze is de laatste periode sterk gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

De afgelopen weken is deze vraag volgen VesselsValue nagenoeg tot het nulpunt gedaald ten opzichte van het jaar 2019 toen de gemiddelde vraag 3,4 mld ton/mijl per dag bedroeg. Tegelijkertijd is de afzet en verkoop van schepen vrijwel volledig stil komen te liggen,  loopt de bouw ervan vertraging op en zijn de chartertarieven (opbrengsten per schip) gedaald. 

Bron: www3.nhk.or.jp


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven