Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

James Hutton Institute & University of St Andrews

Aardappelras ontwikkeld voor sub-Sahara-omstandigheden

Wetenschappers van het James Hutton Institute steunen in samenwerking met de Universiteit van St Andrews een innovatief onderzoeksproject dat gericht is op de ontwikkeling van aardappelrassen die geschikt zijn voor de agronomische en milieuomstandigheden van de Sub-Sahara regio.

In Afrika ten zuiden van de Sahara worden doorgaans aardappelen geteeld in de koelere, hooggelegen gebieden. Het doel van dit project is om het teeltgebied uit te breiden door rassen te ontwikkelen die kunnen groeien in warmere omstandigheden die zich op lagere hoogten bevinden.

Voortbouwend op de resultaten van verschillende onderzoeksprojecten streven aardappelwetenschappers ernaar om stresstolerantie te combineren met de ontwikkeling van vroegrijpe rassen die in 60-70 dagen tot volle wasdom zouden kunnen komen in plaats van meer dan de 100 dagen die de meeste commerciële rassen nodig hebben.

Onderzoekers hopen dat Quikgro-aardappelen snel knollen zullen leveren die in een warmere omgeving in grote hoeveelheden worden geteeld, waardoor het effect van korte regenseizoenen en droogteperiodes wordt beperkt met een verbeterde ziektenresistentie en een betere vruchtwisseling die past bij andere gewassen zoals rijst en tarwe.

Projectleider professor Lesley Torrance: "We zijn erg blij dat we financiering krijgen om samen met collega's in Malawi en Kenia te blijven werken aan de ontwikkeling van aardappelen die beter bestand zijn tegen de teeltomstandigheden in Afrika ten zuiden van de Sahara. Aardappelen zijn belangrijke gewassen in de regio en een verhoogde opbrengst zal bijdragen aan de economische groei en welvaart in de hele aardappelvoorzieningsketen".

Hutton.ac.uk rapporteerde hoe het Quikgro-initiatief een samenwerking is tussen de Universiteit van St Andrews, het James Hutton Institute, het International Potato Center (CIP), het Departement van Landbouwkundige Onderzoeksdiensten van Malawi (DARS) en de Keniaanse Masinde Muliro University of Science and Technology (MMUST). Het wordt gefinancierd door een Global Challenges Research Fund Foundation award van Research Councils UK (RCUK).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven