Hans Muylart-Gelein, Custom Plum Company, Zuid-Afrika

"Achter onze pruimen gaat heel wat techniek schuil"

De maand januari verliep turbulent voor pruimentelers in de Westkaap omdat de hittegolf (waarbij het kwik vier dagen op rij tot boven de 40°C opliep) werd gevolgd door een periode met veel wind en ongebruikelijke regenval, wat geleid heeft tot een reductie van de oogst Midnight Gold- en FlavorFall-pruimen op het bedrijf Custom Plum Company. Daarbij viel er vorig jaar tijdens de bloeiperiode ook al regen waardoor de fruitzetting minder goed was. 

In een aantal gebieden zijn de verliezen van het ras Midnight Gold groot als gevolg van de hittegolf die interne schade aan het fruit heeft veroorzaakt. Ook de aantallen Songold zullen naar verwachting onder druk komen te staan. 

 

FlavorFall-pruimen

De oogst FlavorFall-pruimen van Ladismith in Klein-Karoo heeft daarnaast flink te lijden gehad van de droogte. De oogst van dit pruimenras zal waarschijnlijk volgende week aanvangen. Het seizoen gaat dus wat eerder van start met kleinere aantallen maar desondanks zal het bedrijf in staat zijn om volledig te voldoen aan haar retailprogramma's. 

Op het bedrijf Custom Plum Company zal het rode pruimenras Fall Fiesta haar eerste seizoen beleven, evenals Autumn Treat, een ras dat identiek is aan FlavorFall met het verschil dat het wat later wordt geplukt. 

Het bedrijf is een joint venture van Fruits Unlimited in Zuid-Afrika en Mack in het Verenigd Koninkrijk, die werd opgericht om de interspecifieke lincentierassen van Zaiger Genetics in Zuid-Afrika en Zimbabwe te telen en vermarkten. 

"We telen high-tech fruit," zegt Hans Muylaert-Gelein van Fruits Unlimited (rechts), onder wiens paraplu de Custom Plum Company valt. 

“Achter ons fruit gaat veel techniek schuil, zoals het kruisen van pruimen, kersen en abrikozen. Er valt meer te verdienen aan een product met een goede eetkwaliteit en dankzij deze speciale rassen trekken we meer vaste klanten aan, die we wekelijks informeren over de rassen die op dat moment worden geplukt en het suikergehalte en de kwaliteit van het fruit. Bovendien is het zo dat pruimen van hogere kwaliteit voor meer evenwicht op de markt zorgen."

Steenfruit voegt wat extra's toe
“Wat ik zie bij onze retailklanten, is dat de degenen die meer tijd en geld investeren in de steenfruitcategorie klanten winnen. Klanten kloppen steeds vaker bij gespecialiseerde leveranciers aan die bepaalde steenfruitrassen kunnen leveren." Hij legt uit dat Britse retailers zoals Waitrose en Sainsbury, of Woolworths in Zuid-Afrika, open staan voor onbekende, nieuwe producten zoals kerspruimen. 

"Onze klanten weten dat ze iets bijzonders ontvangen. Mensen houden wel van wat aparts en steenfruit kan dit bieden, al is het maar gedurende een periode van een paar weken of in geringe aantallen. Er is altijd een specifiek programma te bedenken voor een specifieke retailer."

Het lange pruimenseizoen van het bedrijf, dat bijna zes maanden duurt, begint in week 45 en eindigt in week 16 met Autumn Treat (een nieuw ras dat qua uiterlijk identiek is aan FlavorFall, rechts)  Dit betekent dat Europese retailers hun pruimen een half jaar lang uit bijvoorbeeld Spanje en een half jaar uit Zuid-Afrika kunnen importeren en de gunstige transittijden maken dat zij voor Zuid-Afrikaanse pruimen kiezen in plaats fruit te importeren uit Zuid-Amerika. 

"Steenfruit vormt 15% van onze totale handel en deze categorie groeit nog steeds, hoewel de afgelopen twee jaren moeilijker waren als gevolg van de droogte."

Hans merkt op dat het eenvoudige prijsmechanisme waarbij een lager aanbod leidt tot hogere prijzen grotendeels is weggevallen, zowel omdat de retailhandel de prijzen stabiliseert en minder zaken met de groothandel doet als vanwege het feit dat de wereldmarkt zo goed voorzien is van fruit dat er meer leveringsalternatieven zijn, wanneer er bijvoorbeeld een tekort aan pruimen in Zuid-Afrika is. 

Pruimen zijn goed voor zo'n 80% van de totale Zuid-Afrikaanse steenfruitexport en dit jaar wordt er een exportgroei van 8% verwacht na een moeizame periode in bepaalde teeltgebieden en dan in het bijzonder in Klein-Karoo, dat werd geteisterd door extreme droogte. 

Gelukkig heeft dezelfde regen die eind januari de verhandelbare percentages pruimen in Boland reduceerde, ook de dammen in Ladismith en Klein-Karoo weer gevuld, die al vier jaar droog lagen. De pruimenboomgaarden in deze regio zullen echter jaren nodig hebben om te herstellen van de waterstress die zijn hebben moeten doorstaan. 

Op de markt brengen nieuw ras langdurig proces
Het op de markt brengen van nieuwe pruimenrassen is een langdurig en continu proces (Hans merkt op dat het bedrijf altijd streeft naar het ontwikkelen van de ideale pruim zonder problemen) dat begint met het identificeren van potentiële rassen in de boomgaarden van Zaiger in Californië, gevolgd door een quarantaineperiode van twee jaar voor de bomen kunnen worden geënt en geplant. 

Pruimenboomgaarden van Boschendal in Franschhoek

Vervolgens duurt het drie jaar totdat de eerste oogst kan worden binnen gehaald en onderworpen aan een grondige evaluatie. De evaluatiesessies op het hoofdkantoor van Fruits Unlimited in Paarl zijn een waar Nirvana voor liefhebbers van pruimen. Pas na deze intensieve evaluatie kunnen de bomen worden geplant. De Custom Plum Company biedt telers technische ondersteuning en worden hierbij op hun beurt ondersteund door de kennis en ervaring van telers in Californië en Spanje, maar vooral ook door van elkaar te leren. 

“Hoewel de consumptie van pruimen is gedaald, zijn wij van mening dat er altijd vraag zal blijven naar pruimen van goede kwaliteit en wij doen er alles aan om een steeds beter product te kunnen leveren."

Voor meer informatie:
Hans Muylaert-Gelein
The Custom Plum Company
Tel: +27 21 860 1800
Email: jannie@cpcsouthafrica.co.za
http://www.cpcsouthafrica.co.za/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven