Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gastblogger:

Boerenkool: een van de rijkste groentensoorten

Groenten en fruit zijn gezond voor je, maar er zijn ook soorten die er net iets meer uitspringen dan de rest. En boerenkool is er daar één van. De groene groentensoort zit vol met gezonde voedingstoffen en heeft een heilzame werking. Een gastblogger laat je daarom in dit artikel zien, waarom dit zo is en geeft je 10 gezondheidsvoordelen van boerenkool mee.

Lees hieronder verder om er meer over te ontdekken.

Voordelen die boerenkool met zich meebrengt
Je eet boerenkool (waarschijnlijk) vaak in een stamppot, maar je kunt het ook gebruiken voor wokken of groene smoothies. Maar waarom is het eigenlijk zo gezond voor je? Op deze vraag krijg je nu antwoord.

Vitamines en mineralen in overvloed
Boerenkool is een groente uit de koolfamilie (Brassica oleracea) en gerelateerd aan kruisbloemige groentensoorten zoals kool, broccoli, bloemkool en spruitjes.

Verder heb je ook verschillende soorten boerenkool met paarse of groene bladeren in gladde en krullende vorm. Maar ook struikboerenkool (de meest gebruikte) en maai- of dwergboerenkool die kleiner is, niet tegen de vorst kan en om die reden voor de winter wordt geoogst.

We laten je even zien wat er in een normale portie (rauwe) boerenkool van ongeveer 70 gram zit:

- Vitamine A, bèta-caroteen (207% van de ADH)
- Mangaan (27% van de ADH)
- Vitamine K (685% van de ADH)
- Calcium (9% van de ADH)
- Vitamine C (135% van de ADH)
- Koper (10% van de ADH)
- Vitamine B6 (9% van de ADH)
- Kalium (9% van de ADH)
- Magnesium (7% van de ADH)
- Vitamine B1 (3% van de ADH)
- Vitamine B2 (3% van de ADH)
- Vitamine B3 (3% van de ADH)
- IJzer (3% van de ADH)
- Fosfor (3% van de ADH)

Zo'n portie bevat 33 calorieën, 7 gram koolhydraten waarvan bijna 3 vezels en 3 gram eiwit. Daarbij bevat boerenkool zeer weinig vet, maar een groot deel van het vet bestaat uit het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur. Met relatief weinig calorieën is het wel een van de meest voedzame voedingsmiddelen die er op aarde bestaan.

Bevat krachtige antioxidanten
In boerenkool zitten, net zoals bij veel andere (groene) bladgroentesoorten, enorm veel antioxidanten. Je kan hierbij denken aan bèta-caroteen, vitamine C, maar ook aan flavonoïden of polyfenolen en andere soorten. Antioxidanten zijn stoffen die oxidatieve schade door vrije radicalen in het lichaam tegengaan (neutraliseren). Maar veel stoffen die antioxidanten bevatten hebben ook andere belangrijke functies. Het gaat bv. om de flavonoïden quercetine en kaemperfol, die in betrekkelijk grote hoeveelheden in boerenkool aanwezig zijn. Deze stoffen zijn intensief bestudeerd en hebben krachtige cardio-protectieve bloeddrukverlagingen, ontstekingsremmende, antivirale werking om er maar een paar te noemen. Wederom een reden waarom boerenkool zo goed is voor je lichaam en bijdraagt aan de algehele gezondheid.

Het is de ideale vitamine C bron
Vitamine C is een belangrijke gezonde voedingsstof, een in water oplosbare antioxidant en die veel vitale functies in de cellen van het lichaam dient. Het is bv. noodzakelijk om collageen te synthetiseren, het meest voorkomende structurele eiwit in het lichaam. Boerenkool is veel hoger in vitamine C dan de meeste andere groentensoorten, wat het de perfecte bron maakt om er meer van binnen te krijgen. En het is zelfs zo dat boerenkool een van de beste bronnen van vitamine C is ter wereld, het bevat nog meer vitamine C dan een hele sinaasappel. Het bevat enorm hoge hoeveelheden vitamine C die ook bijdragen aan je immuunsysteem en bijdragen aan een gezonde leefstijl.

En ook bèta-caroteen
In boerenkool zit veel vitamine A, of eigenlijk bèta-caroteen die het lichaam kan veranderen in vitamine A. Om deze reden kan meer boerenkool eten een effectieve manier zijn om de niveaus in je lichaam van deze belangrijke vitamine te verhogen. Je lichaam zet het bèta-caroteen (waarvan er heel veel in boerenkool zit) dus in je lichaam om naar vitamine A.

Goed voor cholesterol
Cholesterol heeft vele belangrijke functies in het lichaam, waaronder galzuren te maken die helpen bij het verteren van vetten. De lever verandert cholesterol in galzuren, welke vervolgens vrijkomen in het spijsverteringsstelsel wanneer er een vette maaltijd wordt gegeten. Wanneer al het vet is opgenomen en de galzuren hun doel hebben gediend, worden ze in de bloedbaan opgenomen en opnieuw gebruikt. Stoffen genaamd galzuurbindende harsen, kunnen galzuren binden in het spijsverteringsstelsel en voorkomen dat ze worden geresorbeerd. Het vermindert de totale hoeveelheid cholesterol in het lichaam. In boerenkool zitten galzuurbindende harsen die het cholesterol kunnen doen laten verlagen. En dat zal na verloopt van tijd leiden tot een lager risico op hart- en vaatziektes.

Een studie heeft aangetoond dat de dagelijkse consumptie van boerenkoolsap voor 12 weken lang het (goede) HDL cholesterol met 27% verhoogt en (slechte) LDL-waarden met 10% verlaagt, terwijl hierbij ook de antioxidantstatus verbeterde. Volgens een ander onderzoek met gestoomde boerenkool vindt er een verhoging plaats van het galzuurbindende effect. En is boerenkool zelfs 43% krachtiger dan cholestyramine, een cholesterolverlagend medicijn dat op deze manier functioneert. Meer boerenkool eten is dus goed voor je cholesterolgehalte.

In boerenkool zitten veel mineralen die veel mensen niet binnenkrijgen
In boerenkool zitten ook veel mineralen, waarvan nog steeds een hoop mensen tekort binnenkrijgen. Zo is het een goede plantaardige bron van o.a. calcium, een mineraal die zeer belangrijk is voor de gezondheid van de botten en een rol speelt in allerlei andere cellulaire functies.

Het is ook een fatsoenlijke bron van magnesium, een ongelooflijk belangrijk mineraal en eentje die sommige mensen niet genoeg binnenkrijgen. Veel magnesium heeft een beschermende werking tegen diabetes type 2, maar ook hart- en vaatziektes.

Verder zit er ook veel kalium in boerenkool, een mineraal dat helpt bij het handhaven van elektrische gradiënten in de cellen van het lichaam.

En nog een andere voordeel van boerenkool is de minimale aanwezigheid van oxalaat t.o.v. sommige andere groentensoorten, een stof die kan voorkomen dat mineralen geabsorbeerd worden.

Helpt bij afvallen
In boerenkool vind je een aantal eigenschappen die je kunnen helpen gewicht te verliezen, indien je overbodige kilo's wilt afvallen. Om te beginnen bevat een portie boerenkool zeer weinig calorieën, maar wel veel gezonde voedingstoffen en geeft het wel sneller een verzadigd gevoel. Vanwege het lage calorie- en hoge watergehalte heeft het ook een lage energiedichtheid. Het eten van voedsel met een lage energiedichtheid heeft aangetoond dat het helpt bij afvallen in tal van onderzoeken. Ondanks het lage aantal calorieën, bevat het wel kleine hoeveelheden eiwitten en vezels die je ook weer helpen bij het verhogen van je vetverbranding. Er is niet echt een rechtstreekse link voor boerenkool met afvallen, maar logischerwijs kan het (afhankelijk natuurlijk van de manier waarop het genomen wordt) een ondersteunende factor zijn voor het behalen van een gezond lichaamsgewicht.

Meer boerenkool eten…
Het is dus zeker goed voor je, wat vaker boerenkool te eten …of drinken natuurlijk. Je kan namelijk ook prima boerenkool in smoothies verwerken. En dat heeft ook vele gezondheidsvoordelen.

Publicatiedatum: