Europese aardappelmarkt (week 8)

Rustige bedoening op vrije aardappelmarkt

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België 
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrieaardappelen: weinig activiteit op de industriemarkten. Er blijft sprake van een afwachtende vraag ten opzichte van het aanbod dat meer aanwezig is. Er is sprake van zeer weinig exportactiviteit, voornamelijk om prijsredenen, maar ook vanwege een gebrek aan retourzendingen.

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering:

Bintje: prijzen van tussen de 12,50 en de 15,00 €/q, afhankelijk van de grootte, de kwaliteit en de bestemming. Minder actieve markt voor rassen van topkwaliteit.

Fontane: prijzen van rond de 14,00 €/q, rustige markt;

Challenger: prijzen van rond de 14,00 €/q, matig ondersteunde markt;

Innovator: prijzen van tussen de 15,00 en de 16,00 €/q, stabiele markt.

Bintje pootaardappelen:
Lagere prijzen, vrijwel geen transacties.
Nederlandse pootaardappelen, categorie A, voor maart 2020, per 10 ton, in big-bags, exclusief btw:
Maat 28 – 35 mm: 54,00 – 57,00 €/q;
Maat 35 – 45 mm: 33,00 – 35,00 €/q.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
Er is bijna geen vrijhandel. De industrie lijkt de contracten pas eind februari af te hoeven ronden. Ondanks deze ‘grote kalmte’, blijven de prijzen ongewijzigd. De prijzen van de daadwerkelijke transacties liggen – afhankelijk van de rassen – tussen de 14,50 en de 16.50 €/q voor de aardappelen die bedoeld zijn voor directe levering (40mm +), Fontane versus Ramos of Innovator). De prijzen voor april liggen tussen de 16,00 en de 18,00 €/q. De exportactiviteiten verlopen langzaam, met voor sommige volumes prijzen van tussen de 12,00 en 15,00 €/q. Sommige reeds verhandelde volumes moeten nog worden verzonden, maar we verwachten tegen het einde van het seizoen een betere vraag uit oosterse landen te krijgen.

Prijsopgave PotatoNL: zie ook www.potatonl.com  

Frankrijk
Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Stevige prijzen. De industriemarkt is relatief rustig en de prijzen hebben zich gestabiliseerd. Kopers zijn afwachtend. De vraag op de markt met zeldzame soorten is zwak. Het prijsbereik voor Bintje is breder, terwijl Innovator blijft profiteren van betere prijzen. De exportactiviteiten verlopen nog steeds vrij traag en de prijzen zijn stabiel tot laag, vooral voor de rode rassen.

Duitsland
Net als in Nederland en België waren de prijzen voor de aardappelen die in 2020-2021 op contractbasis zijn geleverd aan het begin van het seizoen lager (vergeleken met vorig jaar) en zijn ze vanaf maart hoger. Experts van de Kamer van Landbouw van Rijnland-Westfalen verwachten dat de kosten voor opslag in ‘week 20’ (2e week van mei) met 1,40 €/q zullen stijgen. De markten zijn stevig, zowel voor consumptieaardappelen als die voor aardappelen van ‘friteskwaliteit’, bestemd voor de industrie. Op de versmarkt zijn de prijzen nog steeds stevig voor vastkokende aardappelen: 24,00 €/q (vergeleken met 24,00 €/q vorige week), en voor kruimige, bloemige aardappelen: 22,25 €/q (vergeleken met 22,25 €/q vorige week). Voor industrieaardappelen  zijn de prijzen hoger! Industriemarkt: ongewijzigde prijzen voor Fontane / Challenger: tussen de 13,75 en de 14,25 €/q (vergeleken met prijzen van tussen de 13,75 en de 14,25 €/q vorige week) en voor Innovator tussen de 16,00 en de 16,50 €/q (vergeleken met 16,00 en de 16,50 € / q), die ook nog eens bijzonder populair zijn.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Voorraden eind december 2020: de voorraden op 31 december geraamd op 3,70 miljoen ton, 1 miljoen ton meer dan vorig jaar, maar slechts 145.000 ton meer dan het meerjarig gemiddelde.

Groot-Brittannië
Verse detailhandelsmarkt: de afzet is verloopt matig goed, maar de prijzen blijven hoog, vooral voor de aardappelen van superieure kwaliteit. De prijzen voor de rassen van vastkokende aardappelen liggen tussen de 33,60 en meer dan 40,00 €/q. De prijzen voor de rassen kruimige aardappelen blijven hoog, vooral die voor partijen met een grote maat. Verwerkers die werken met aardappelen van een lagere kwaliteit werken met kleinere hoeveelheden, waarbij aardappelen ook geweigerd worden. De prijzen variëren sterk en liggen tussen de 19,20 en de 28,80 €/q. De groothandelsmarktprijzen blijven tussen 21,60 € / q voor ‘standaard’ rassen en zijn meer dan 28,00 €/q voor de aardappelen van ‘friteskwaliteit’, een mooie grootte en een goede gaartijd en die bij handelaren populair zijn. Er is verder sprake van enige neerwaartse druk op de prijzen voor de laat geoogste partijen en de partijen waarvan de kwaliteit verslechtert (die te maken heeft met de gaartijd). De industrie koopt – afhankelijk van het ras of de kwaliteit – aardappelen met prijzen van tussen de 12,00 en de 19,20 €/q.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven