Onzekerheid groeit bij Argentijnse steenfruittelers

China breekt in op Braziliaanse perenmarkt

De export van steenfruit vanuit de Rio Negro-vallei en Neuquén naar Brazilië wankelt niet alleen als gevolg van de recente onderscheppingen van de carpocapsa (fruitmot) aan de grens, maar ook van twee andere factoren die net zo zorgwekkend zijn als de bestrijding van de fruitmotplaag. 

De eerste daarvan is het verlies van het concurrentievermogen van het Argentijnse fruit op de Braziliaanse markt. Uit officiële gegevens blijkt dat de Braziliaanse munt de afgelopen zes maanden met bijna 8% is gedevalueerd. De inflatie in dezelfde periode bedroeg ongeveer 2,2%, zodat de verbetering van de concurrentiepositie van de Braziliaanse productie in de geanalyseerde periode ongeveer 6% bedroeg. Dit is het tegenovergestelde voor ondernemers in de vallei: met een inflatie van 25% in de afgelopen maanden is de pariteit slechts iets meer dan 3% opgeschoven, wat een aanzienlijk verlies aan concurrentievermogen oplevert. Dit deviezenscenario zal ongetwijfeld voelbaar zijn op de Braziliaanse markt tijdens het seizoen dat net is begonnen.

De andere factor van zorg is de toetreding van de Chinese peer op de Braziliaanse markt, vanaf maart. De Aziatische reus heeft dit seizoen een recordoogst aan peren. Volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) bedraagt het Chinese teeltvolume dit jaar meer dan 17 miljoen ton dat 20% hoger ligt dan vorig jaar en overeenkomt met bijna 20 volledige perenoogsten in de Rio Negro-vallei en Neuquén. Bovendien heeft Rusland zijn invoer gesloten en dit maakt de situatie voor de Chinese exporteurs nog ingewikkelder.

De noodzaak van China om zijn export te verhogen is duidelijk en Brazilië is nog steeds een belangrijke afzetmarkt met meer dan 100 miljoen potentiële consumenten. Uit USDA-prognoses blijkt dat China dit seizoen wereldwijd meer dan 500.000 ton peren hoopt af te zetten, ongeveer 40% meer dan in het seizoen 2018/2019.

Ter vergelijking: Argentinië heeft het afgelopen jaar bijna 300.000 ton peren geëxporteerd en een derde van dit volume ging naar de Braziliaanse markt. Brazilië is een zeer belangrijke markt voor Argentijnse peren, aangezien deze goed zijn voor 80% van al het topfruit dat het land naar deze bestemming stuurt.

Bron: rionegro.com.ar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven