Peruaanse avocado-export bedraagt naar verwachting in 2020 meer dan 359.000 ton

Volgens de prognoses van het adviesbureau Fresh Fruit zal de Peruaanse avocado-export in 2020 meer dan 359.000 ton bedragen en daarmee de recordresultaten van 2018 overtreffen, een jaar waarin recordvolumes werden gerapporteerd met groeipercentages van 46%. 

Fresh Fruit zegt dat de diversificatie van de markt een belangrijke factor is om het risico te verkleinen dat de prijzen van dit fruit opnieuw zullen dalen, zoals twee seizoenen geleden het geval was. Ook wordt benadrukt dat de Aziatische landen de beste optie voor expansie zijn.

Het optimisme van de sector is gebaseerd op verschillende factoren. Een daarvan is dat de nieuwe teeltgebieden die vier jaar geleden in Olmos (Lambayeque) zijn aangeplant, al zijn begonnen met oogsten. Dit aanbod zal worden aangevuld met de grotere volumes uit de valleien van met name Junin, Huancavelica en Cusco. "Deze toename is gebaseerd op het nieuwe areaal en de hogere productiviteit van jonge planten", aldus Fresh Fruit op basis van informatie van het ministerie van Landbouw en Irrigatie (Minagri).

Een andere factor is de verbetering van de weersomstandigheden en de opening van nieuwe markten. In 2019 openden Zuid-Korea en Thailand voor het eerst hun grenzen voor de Peruaanse avocado en sinds drie weken kunnen telers uit de centrale hooglanden van Peru ook Hass avocado naar Chili exporteren. Bovendien heeft Mexico na enkele jaren van onderhandelingen toestemming gegeven voor de invoer van Peruaanse vruchten voor industrieel gebruik.

Het adviesbureau schat dat de stijging van het volume in het lopende seizoen in Peru, samen met een stijging van de teelt in Mexico en Californië, de prijzen onder druk zal zetten, die tussen 1,97 en 2,03 dollar (€ 1,82-€1,88) per kilogram zullen liggen, dat wil zeggen tot 8% minder dan de 2,14 dollar (€1,98) in 2019.

Volgens Daniel Bustamante, de directeur van ProHass, is dat echter onwaarschijnlijk. "De wereldvraag neemt toe. Alleen al in Europa is de consumptie tussen 2016 en 2018 met 65% gestegen tot 650.000 ton. Een andere factor die ons een extra voordeel geeft, is dat het grotere aanbod van de noordkust en de bergen over meer weken zal worden verdeeld, zodat de markt niet verzadigd raakt," zei hij.

Hij zei ook dat dat de wereldconsumptie van avocado's met 12% per jaar toeneemt en dat het mogelijk is dat de belangrijkste kopers van het fruit al het aanbod kunnen absorberen. Het is echter essentieel om de markten te diversifiëren om risico's te beperken.

Volgens ProHass werken Peruaanse bedrijven aan het uitbreiden van het aantal afzetmarkten. Desondanks blijft de afhankelijkheid van de VS en Europa groot, aangezien zij 85% van de zendingen afnemen. Andere interessante nieuwe afzetmarkten zijn China, Japan, Zuidoost-Azië en Chili.

Bron: eleconomistaamerica.pe  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven