Dankzij vrijhandelsovereenkomst met EU

Columbiaanse AGF vergroot kansen in Europa

Colombia is druk bezig haar export naar de EU te vergroten en versterken. Proexport stelde een selectie van 451 producten uit het departement El Valle samen die veel potentie hebben op de Europese markt. Ook groenten en fruit maken deel uit van de selectie. Volgens María Claduia Lacouture van Proexport zal er voor deze producten een 0% tarief gelden zodra de overeenkomst van kracht wordt. 

Diego Duque, president van Asohofrucol's Deparmental Committiee in El Valle, deelt mee dat de fruitsector al tariefvoordelen in de EU heeft en dat de overeenkomst slechts de handelsrelaties zal versterken. "Momenteel exporteert El Valle onder andere dragon fruit, guava, mango, limoen en binnenkort zullen ook Hass avocado's verscheept worden."

De producten komen via de haven van Rotterdam Europa binnen om vanuit daar verspreid te worden naar onder andere Spanje. Volgens Duque is er op het gebied van tropische producten nog veel ruimte voor verbetering. Een van de grote uitdagingen zijn logistiek en transportkosten. "Het is zorgwekkend dat transport over land binnen het land duurder is dan de zeetransport naar Europa. Er zullen inspanningen geleverd moeten worden om deze prijs omlaag te krijgen, net als die van het luchttransport, dat voor de export van papaja en kruisbessen gebruikt wordt.

In het eerste half jaar van 2012 exporteerde El Valle voor $8 miljoen naar België, $7 miljoen naar Spanje en $6,6 miljoen naar Duitsland en Frankrijk. 

Bron: Elpais

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.