Fyffes ananasplantage ontvangt Rainforest Alliance-certificering

Op 29 januari 2020 heeft Anexco, Fyffes ananasplantage in Costa Rica, de Sustainable Agriculture Standard Certification van Rainforest Alliance ontvangen voor haar duurzame bedrijfsvoering. Ongeveer 1100 werknemers, 8 miljoen dozen ananassen, 3239 hectare landbouwgrond en beschermd bosgebied zijn nu RFA-gecertificeerd. De Sustainable Agriculture Standard-certificering is gebaseerd op vier belangrijke duurzaamheidsprincipes: effectieve planning- en managementsystemen, behoud van biodiversiteit, behoud van natuurlijke hulpbronnen en verbeterde middelen van bestaan. ANEXCO ontving de RFA-certificering na een rigoureus intern evaluatieproces, gevolgd door een externe audit door Ceres-certificeringsinstantie.

Fyffes kocht Anexco in 2008 en door de jaren heen heeft het belangrijke duurzame initiatieven ontplooid om de normen voor de werknemers, de community en het milieu blijvend te verbeteren. De werknemers worden vertegenwoordigd door een permanent comité en meerdere van hen zijn lid van een vakbond. De plantage heeft erkenning gekregen voor zijn gezondheids- en veiligheidssystemen en ontwikkelt momenteel een pilotprogramma voor gendergelijkheid. Vervoer voor werkers wordt geregeld binnen een breed netwerk in de communities. Daarnaast worden er ter plekke beurzen en leermiddelen verstrekt aan kinderen. Deze initiatieven hebben een positief effect gehad op de arbeiders en de hele community, maar Anexco gaat door en streeft ernaar zich te blijven ontwikkelen en haar normen te verbeteren.

Anexco heeft een totale landbouwoppervlakte van 3239 hectare en is door de jaren heen herbebossingsprogramma's gestart om zijn CO2-footprint te compenseren. 1073 hectare land binnen de plantage wordt momenteel beschermd. Het is een prachtige natuurlijke habitat voor ruim 487 verschillende soorten dieren en planten.

In 2017 stond Anexco op de eerste plaats in de beoordeling van de National Chamber of Pineapple Exporters and Producers (Canapep) voor de naleving van strikte milieu- en sociale wetgeving in Costa Rica. Vorig jaar nam de plantage een ultramodern pakhuis voor ananassen in gebruik. Hiervoor ontving Anexco de Grand Exporter Award van de Chamber of Exportation Costa Rica (Cadexco).

Wolter van Der Kooij, Fyffes General Manager Pineapple Division, zegt: “Fyffes is enorm trots op hetgeen ons team op de Anexco -plantage in Costa Rica heeft bereikt. De Rainforest Alliance certificering bevestigt opnieuw onze hoge mate van sociale naleving en betrokkenheid bij het milieu.
Terwijl we naar de toekomst kijken, is het onze ambitie om de plantage voor de werknemers, de community en de natuurlijke leefomgeving blijvend te verbeteren. ”

Rainforest Alliance is een internationale non-profitorganisatie die tot doel heeft om bosgebieden te beschermen, het levensonderhoud van boeren en bosgemeenschappen te verbeteren, de mensenrechten van de bewoners te beschermen en hen te helpen de gevolgen van de klimaatcrisis te dragen door ze te helpen met aanpassingen. De Sustainable Agriculture Standard van deze organisatie bevat uitgebreide milieu-, sociale en economische richtlijnen om vee- en landbouwbedrijven te certificeren die wereldwijd de duurzaamheid bevorderen. De uitgangspunten en handelwijze van Fyffes komen overeen met die van de RFA. Hun certificering is een geweldige erkenning voor Anexco, haar werknemers en de community in Costa Rica en een nieuwe stap in de richting van een duurzame planeet.

Voor meer informatie:
Fyffes
T: +31 10 244 5300 
www.fyffes.nl    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven