Gevolgen van coronavirus

Vertragingen zee- en luchtvracht treft Taiwanese AGF-import

De AGF-handel met Taiwan wordt beïnvloed door nieuwe quarantainemaatregelen, sluitingen van havens, vertragingen van schepen en opgeschorte vluchten, omdat de Amerikaanse agrihandel-exporteurs moeite hebben om beschikbare ruimte voor vracht te vinden. Terwijl Taiwan geen nieuwe quarantainebeperkingen heeft aangekondigd voor zeeschepen, luchtvracht of inkomende tuinbouwproducten als gevolg van het nieuwe Coronavirus (2019-nCoV), hebben systemische vertragingen invloed op de totale Amerikaanse AGF-export naar Taiwan en de rest van de wereld. De Taiwanese autoriteiten hebben gewezen op de schadelijke gevolgen voor hun binnenlandse industrie en nemen maatregelen om de verstoring van de handel in te dammen.

Vrachtschip En Cheng vaart de haven van Kaohsiung,Taiwan, binnen.

De meeste internationale zeeschepen varen op routes tussen grote Noord-Amerikaanse, Aziatische en Afrikaanse havens. Elke vertraging in de zeevracht kan een cascade-effect hebben dat de beschikbaarheid vermindert en de kosten voor de expediteurs verhoogt. Taiwan is normaal gesproken niet de enige bestemming voor containerschepen, noch is het de eerste stop in Azië, dus is het kwetsbaar voor verstoringen door de acties van buurlanden.

Australië en Vietnam hebben onlangs allebei aangekondigd dat er 14 dagen lang quarantainevoorschriften gelden voor alle schepen die vanuit China vertrekken, waardoor schepen die op doorreis zijn via deze belangrijke knooppunten worden vertraagd. Andere landen kunnen dit voorbeeld volgen. Zeven van de tien grootste containerhavens ter wereld liggen in China. Tijdens de Chinese Nieuwjaarsvakantie slaan de meeste verladers één tot twee aanloophavens over als gevolg van een verminderde vraag. Tot nu toe hebben echter bijna alle grote verladers, waaronder Maersk, MSC, Hapag-Lloyd, ONE en CMA-CGM, extra overslagen of vertragingen aangekondigd. Tot nu toe hebben de twee belangrijkste expediteurs van Taiwan, Evergreen en Yang Ming, officieuze kennisgevingen verstuurd van extra scheepsvertragingen.

Ook de luchtvracht wordt verstoord. Op maandag 3 februari 2020 heeft British Airways IAG Cargo alle diensten van en naar China voor de rest van de maand geannuleerd. DHL heeft gemeld dat er "ernstige verstoringen zijn van inkomende en uitgaande luchtvrachtzendingen, trucking en spoorvrachtdiensten". Bovendien kondigde UPS een overeenkomst aan met zijn pilotenvereniging dat het vliegen naar China vrijwillig zal zijn gedurende de aanhoudende uitbraak van het virus. FedEx meldde dat internationale vluchten niet zijn getroffen, maar de lokale logistiek binnen China wel. Veel zeer bederfelijke voedingsmiddelen gaan vaak via luchtvracht, waardoor de druk op exportverladers die op zoek zijn naar alternatieven door de vertragingen van de containers nog verder toeneemt. Ook hier wordt verwacht dat logistieke problemen die China treffen, zich naar buiten toe zullen verspreiden, naar Taiwan en de naburige economieën.

Bron: Taiwan Impacted as Agricultural Trade Disrupted by
Coronavirus (USDA)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven