Tree Nuts: World Markets and Trade (USDA)

Kleine pistachenotenoogsten in VS en Turkije, goed oogstjaar in Iran

Het wereldwijde teeltvolume voor pistachenoten voor 2019/20 daalt naar schatting met 11% tot 694.000 ton. De pistachenotenoogst kent een tweejaarlijkse cyclus. Het ene jaar is er een zeer goede oogst (‘on-year’), die gevolgd wordt door een jaar met een minder overvloedige oogst (het ‘off-year’). De daling van het volume voor 2019/20 is te wijten aan het off-year in zowel de VS als Turkije. Iran heeft echter een goed oogstjaar, wat het lagere teeltvolume elders iets compenseert. Als gevolg van de lagere beschikbare voorraden wordt verwacht dat het wereldverbruik, de handel en de eindvoorraden zullen afnemen.

De oogst van Iran, gemeld door de Iraanse Pistachio Associatie, zal naar verwachting herstellen tot 205.000 ton na het slechte weer van vorig jaar, die het teeltvolume met meer dan 75% verminderde. Hoewel de verzendingen in de eerste maanden van het verkoopseizoen traag zijn verlopen, wordt verwacht dat het tempo zal versnellen naar de belangrijkste markten China, de Europese Unie en Turkije, waardoor de totale export naar 125.000 ton zal stijgen. Het is twijfelachtig wat de export naar China zal doen in verband met de beperkingen door het coronavirus.

Het teeltvolume in de VS zal naar verwachting met 26% dalen tot 332.000 ton als gevolg van de lagere opbrengsten van het off-jaar. Met het verminderde volume zal de export 28% tot 200.000 ton dalen op zendingen naar de topmarkten China en de Europese Unie. De eindvoorraden zullen dalen tot een 5-jarig dieptepunt van slechts 35.000 ton, zo is de inschatting.

De pistache-oogst in Turkije zal naar verwachting 60% dalen, tot 85.000 ton, vergelijkbaar met eerdere off-years. Een lager teeltvolume zal een beperkt effect hebben op de handel, aangezien bijna de gehele oogst in eigen land wordt geconsumeerd.

De import van China zal met bijna 15% dalen tot 100.000 ton, zo is de prognose, omdat de zendingen in de aanloop naar het Chinese Nieuwjaar niet zo talrijk waren als in voorgaande jaren. Ongeveer de helft van de totale import in China vindt normaliter plaats tijdens deze periode. Gezien de problemen met het coronavirus is het maar de vraag of er dit jaar überhaupt export naar China mogelijk zal zijn.

De teelt in de EU zal naar verwachting met 7.000 ton toenemen tot 18.000 ton in Spanje en Italië. Bij een nagenoeg gelijkblijvend consumentenverbruik wordt een daling van de import met 6.000 ton tot 95.000 ton voorspeld. De VS leveren het merendeel hiervan, na China. Maar ook hier geldt dat het onvoorzien is hoe de handel met China dit jaar zal gaan verlopen.

Meer tabellen en info, zie: USDA report


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven