Boerenbond voert actie ‘Lunch van de toekomst’

"De toekomst van onze land- en tuinbouw staat op het spel"

Het Europees meerjarig financieel kader dat op 20 februari goedgekeurd kan worden, heeft op korte én op lange termijn rampzalige gevolgen voor de Vlaamse land- en tuinbouwers. De landbouw dreigt drie keer de rekening te betalen en dat is onaanvaardbaar, zegt Boerenbond in een persbericht maandag. Om haar aanklacht en eisen kracht bij te zetten, organiseert Boerenbond een ‘lunch van de toekomst’ op donderdag 20 februari om 14 uur ter hoogte van de Kleine Wetstraat tussen rondpunt Schuman en de Blijde Inkomstlaan in Brussel.

Steeds meer met steeds minder
Ook de Vlaamse land- en tuinbouw wordt geconfronteerd met de gevolgen van de Brexit, de nasleep van de Russische boycot, de toenemende vereisten in het kader van de nieuwe groene architectuur in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en de nog in te schuiven ambities van de Green Deal en dit in een economisch zeer uitdagende omgeving van prijsdruk en volatiliteit. Toch stelt de Europese Commissie voor te korten op de zogenaamde ‘oude’ beleidsdomeinen onder het GLB.

“Met andere woorden: steeds minder budget, terwijl er van de boeren en tuinders steeds meer gevraagd wordt. Boerenbond verzet zich hiertegen en stelt bovendien dat de voorgestelde korting in het landbouwbudget onder het Europees meerjarig financieel kader een werkelijk obstakel is voor de verdere verduurzaming van land- en tuinbouw. Het Europees landbouwbudget is een investering in de toekomst. Daar kort je niet op!”, stelt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker.

Telers betalen drie keer de rekening
De Vlaamse landbouwrekening dreigt in het meerjarig financieel kader af te stevenen op driedubbel verlies:

•              Een eerste keer omdat het landbouwbudget gemiddeld met 5 % wordt gekort waarbij de korting voor België volgens onze berekening oploopt tot ruim 11 %.

•              Een tweede keer door de zogenaamde externe convergentie, wat neerkomt op de overheveling van middelen van West-Europa naar Oost-Europa.

•              Een derde keer omdat de nieuwe groene architectuur in het GLB veel extra eisen met zich meebrengt zonder extra vergoeding, in tegendeel. Daarbovenop zal de Green Deal nog bijkomende kosten veroorzaken die nog niet eens meegerekend werden in deze begroting.

Telers en tuinders moeten een eerlijke boterham kunnen verdienen en extra inspanningen moeten beloond worden. Onze oproep aan de Belgische onderhandelaars is duidelijk: de Vlaamse land- en tuinbouw mag niet het kind van de rekening worden. “We rekenen er op dat het Belgisch standpunt in de Europese Raad volop gaat voor een behoud van het Belgisch budget voor landbouw”, aldus voorzitter De Becker. “Dit was nota bene ook het engagement van de Vlaamse regering in haar regeerakkoord: “de middelen voor landbouw en structuurfondsen voor Vlaanderen [moeten] gevrijwaard blijven”.”

Actie: ‘Lunch van de toekomst’
Het Europees meerjarig financieel kader zet het mes op de keel van de Vlaamse land- en tuinbouwers en is zo een bedreiging voor onze hoogkwalitatieve en duurzame voedselproductie. Daarom zet Boerenbond een ‘smakelijke’ lunchactie op touw. De actie gaat door onder het motto ‘Lokaal voedsel? Geniet ervan zolang het nog kan’.

- Boerenbondsdelegatie op donderdag 20 februari van 13.30 tot 15 uur;

- Kleine Wetstraat tussen rondpunt Schuman en Blijde Inkomstlaan;

- uitnodiging aan politici en pers voor ‘Lunch van de toekomst’ om 14 uur;

Voor meer informatie:
Vanessa Saenen
Boerenbond
+320475 55 55 25
www.boerenbond.be   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven