Panamese MD2 Golden ananas gaat vooral naar Europa en VS

Het Ministerie van Handel meldt dat de Panamese ananas van de MD2 Golden variëteit voornamelijk terechtkomt op de markten van Turkije, de Verenigde Staten, Nederland, België, Duitsland en Spanje. De ananasexport naar Turkije klokte tussen januari en november 2019 af op €1,57 mln, naar de VS op €1,48 mln en naar Nederland op €1,20 mln.

Onlangs kwam de export naar China op gang met een exportwaarde van €185.500 mln in 2019 uitgezonderd december. Nieuwe markten zijn ook onder andere Jordanië, het Verenigd Koninkrijk, Libanon, Oekraïne en Chili.

In de krant La Prensa zei de voorzitter van de Panamese Vereniging van Exporteurs, Roberto Tribaldos, dat Europa een markt is voor hoogwaardige producten zoals verse ananas. Zo gaf hij het voorbeeld van een luchtvracht van vorige week met een record van 1.260 dozen MD2 Golden van het bedrijf Verba Odrec naar Spanje. Vanuit Spanje wordt de ananas verder verdeeld naar Frankrijk, Italië en Duitsland, zo geeft Hipólito Vergara mee, directeur van het bedrijf in kwestie.

In 2019 exporteerde Verba Odrec 1,6 mln kilo ananas, waarvan zo’n 20% per vliegtuig. Dit jaar verwacht Hipólito Vergara de export uit te breiden met bijna 60%.

Volgens het ministerie zijn er 46 ananastelers in Panama. Samen beschikken ze over 1.110 hectare bestemd voor de export. Sinds 2014 is de export drastisch gedaald met wel 67% door een gebrek aan efficiënt beleid gedurende de twee vorige legislaturen. De telers hopen die situatie nu te kunnen omkeren.

Uit een marktonderzoek, uitgevoerd door Global Industry Analysts, blijkt dat gedroogd fruit, waaronder ook ananas, tegenwoordig een product is met een groot exportpotentieel. In 2020 kan de wereldconsumptie toenemen tot vier miljoen ton.

Bron: prensa-latina.cu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven