"Ik ben voorbereid op het ergste, maar hoop op het beste"

Brexit: wie draait op voor de kosten?

Het Verenigd Koninkrijk importeert tal van Spaanse groenten, zoals onder andere spinazie, sla, broccoli, tomaat, selderij en bloemkool, maar ook vele soorten fruit zoals onder andere citrus en steenfruit.

"Spaanse groenten en fruit hebben een goede reputatie in het Verenigd Koninkrijk. Het is ook een markt die bereid is ietsje meer te betalen voor producten met toegevoegde waarde", zegt José Miguel Flavián Erlac van het in Londen gevestigde consultancy bureau GM&Co dat advies verstrekt aan bedrijven uit de Spaanse levensmiddelensector die wensen te exporteren naar het VK. “De gastronomische cultuur van het Verenigd Koninkrijk is toch iets aparts. Er wordt niet zoveel voorbehoud gemaakt bij nieuwe producten zoals in andere Europese landen. De Britse consument is behoorlijk eclectisch en is op zoek naar een mix van functionaliteit, comfort, nieuwigheden en premium producten.”

“Het is ook een consument die bereid is meer geld op tafel te leggen voor toegevoegde waarde zoals eerlijke handel, lokale producten, dierenwelzijn, enz. In andere landen wordt bio op prijs gesteld, maar betalen ze niet dat tikkeltje meer voor andere onderscheidende kenmerken”.

Connectie met de teelt op het verkooppunt
“De commerciële strategie in het Verenigd Koninkrijk verschilt van die in de rest van Europa: supermarkten zorgen voor een connectie met de teelt. Er is veel bereidheid om het hoe en waarom van een product aan de consument uit te leggen. Zo groeiden enkele jaren geleden asperges eens krom in Engeland tijdens een hittegolf. In plaats van ze ongeschikt te verklaren en mooier product te importeren uit andere landen, hingen de supermarktketens borden op waarin ze aan de klant uitlegden waarom de asperges er zo ongebruikelijk uitzagen. Het resultaat was uiterst positief. De klant bleef asperges kopen”, legt Miguel Flavián uit.

Het VK zou overeenkomsten kunnen sluiten met Marokko of Egypte
“We hebben het al lang over de Brexit en we hebben ons al meermaals gewaagd aan een analyse van de gevolgen ervan. De Brexit zal de relatie van het Verenigd Koninkrijk met Spanje, zijn belangrijkste AGF-leverancier, vermoedelijk grondig wijzigen. De uittrede van het VK uit de EU zal niet alleen invloed hebben op de stroom van groenten en fruit, maar ook van veel andere Europese producten zoals vlees, wijn, kaas, yoghurt, enz.”

“Aangezien het Verenigd Koninkrijk sinds 1 februari handelsakkoorden met derde landen kan sluiten, is de kans reëel dat Marokko of Egypte een deel van het Spaanse marktaandeel zullen inpalmen. Het zijn immers landen met dezelfde soort producten en gelijkaardige teeltseizoenen. Spanje is echter verbonden aan Europa en kan zelf niet rechtstreeks met het VK onderhandelen”.

“Spanje heeft altijd een goede en stabiele handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk onderhouden, maar het kan ook positief zijn om onze afhankelijkheid wat af te bouwen, zoals Nederland afgelopen jaar heeft gedaan als voorbereiding op het worst case scenario: een Brexit zonder akkoord. Zoeken naar nieuwe markten is een optie, maar het aanbieden van speciale of premium producten is dat ook. De focus kan bijvoorbeeld verlegd worden naar convenience, wat niet altijd veel duurder hoeft te zijn dan het gewone product. Met deze alternatieven zouden we de concurrentie die minder know-how heeft inzake teelt of afzet van speciale producten voor kunnen zijn”.

Europese bedrijven registreren zich in het VK
“Een ander alternatief, aangemoedigd door de Britse regering, is de vestiging van kantoren of tussenpersonen van Europese bedrijven op Brits grondgebied om een handelsregisternummer te bekomen en zo de invoer van goederen en douaneprocedures te versnellen”.

“Het is duidelijk dat de Britse regering bijkomende infrastructuur zal moeten creëren. Tot nu toe verloopt de goederenstroom vlot met de tunnel en de ferry's maar die kan in de toekomst traag en log worden met leveringsvertragingen tot gevolg”.

“Als de diensten (financiële, logistieke, enz.) geen deel uitmaken van de vrijhandelsakkoorden, komt er een struikelblok bij. De handel in groenten en fruit is afhankelijk van een hulpindustrie en diensten die mogelijkerwijs niet in de overeenkomsten worden opgenomen. Zo kan de transportstroom belemmerd worden, ook al omdat de prijzen voor transport kunnen stijgen als het moeilijker wordt voor Europese chauffeurs met een lading terug te keren naar het vasteland”.

“De overgangsperiode loopt tot 31 december 2020. "Gezien de grote uitdagingen waar we voor staan en het enorme economische belang van de zaak, is dit maar heel weinig tijd", zegt Miguel Flavián.


Miguel Flavián Erlac, directeur van GM&Co, stond ons te woord vanuit Londen

De vier grootste Britse supermarkten stoppen met groeien
Volgens GM&Co kan de toekomstige toepassing van douanerechten op de meeste producten niet uitsluitend worden geabsorbeerd door de productie- en distributieketen en zal de Britse consument ofwel meer betalen ofwel minder consumeren.

“Momenteel zie je al een vertrouwenscrisis de kop opsteken en dat heeft zo zijn invloed op de economie. Mensen geven minder uit, de consumentenmarkt stagneert. De vier grote Britse supermarktketens (Sainsbury´s, Tesco, Morrison, Asda) zijn het afgelopen jaar gestopt met groeien. De Britse regering waarschuwt voor de kans op een harde Brexit. Het is het worst case scenario, maar het is wel mogelijk en het moet in overweging worden genomen. Zoals Benjamin Disraeli zei: ik ben voorbereid op het ergste, maar hoop op het beste”.

GM&Co, The Food Knowledge Company, adviseert Spaanse zaadbedrijven, telers, fabrikanten, trendspecialisten, afzetpartijen, enz. inzake de AGF-markt in het Verenigd Koninkrijk.

Voor meer informatie:
José Miguel Flavián Erlac (directeur)
GM&Co, The Food Knowledge Company
hello@gmandco.com
www.gmandco.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven