Nu al oogst van wilde asperges in Spanje

De oogst van wilde asperges in de Spaanse provincie Córdoba komt eerder op gang dan normaal. Veel gewassen in Spanje zijn dit jaar vroeger rijp door de zachte weersomstandigheden. Er worden nu al wilde asperges geoogst in volgende Cordobese gebieden: Subbética, Campiña, Sierra Norte, Los Pedroches en Sierra Sur.

Juan Gil, professor en onderzoeker van de afdeling Erfelijkheidsleer van de Hogere Technische School voor Landbouw- en Bosbouwkunde (Etsiam) van de Universiteit van Córdoba, legt uit dat er vier wilde aspergesoorten gevonden en geoogst kunnen worden in verschillende delen van de provincie.

De meest voorkomende en bekendste soort is Asparagus acutifolius, die een ruime verspreiding kent en vooral terug te vinden is Sierra Norte, Campiña en Sierra Sur.

De tweede soort is Asparagus albus, beter bekend als de bittere asperge. Die geeft de voorkeur aan alkalische bodems en komt meest voor in Sierra Sur (Subbética), maar kan ook worden aangetroffen in de gebieden Campiña en Sierra Norte. De bittere asperges zijn dikker en samen met de eerste soort zijn ze de twee bekendste types.

De derde soort is Asparagus aphyllus, bekend als de zwarte asperge. Het is een asperge die de voorkeur geeft aan zure of zanderige gronden en bevindt zich alleen in het noorden van de provincie, in Sierra Morena en Los Pedroches.

De vierde en laatste soort is Asparagus horridus, die alleen in Subbética voorkomt gezien de voorkeur voor kalksteengronden.

Gil benadrukt dat wilde soorten zeer waardevol zijn omdat ze resistent zijn tegen gewasziekten, een hoger gehalte aan functionele en andere verbindingen zoals flavonoïden bezitten en beter bestand zijn tegen droogte.

Maximaal 5 kilo
Wilde asperges kunnen vrij geoogst worden, maar er bestaan normen voor de directe verkoop. In dergelijk gevallen stelt de dienst Milieubeheer van het Andalusische gewest dat er maximaal 5 kilo per persoon per dag geoogst mag worden.

Bron: eldiadecordoba.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven