Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toegang tot Chinese markt voor Zuid-Afrikaanse peren gedwarsboomd door coronavirus

Met de voorbereidingen om de felbegeerde toegang tot de Chinese markt te verkrijgen voor Zuid-Afrikaanse peren werd al 15 jaar geleden begonnen maar de teleurstelling is groot nu op het laatste moment de export toch niet kan beginnen," zegt Thomas Mouton, manager hardfruit bij Core Fruit. Hetzelfde gevoel overheerst in de gehele sector, evenals de ergernis dat alles zo lang heeft moeten duren. 

Vijf jaar geleden kregen Zuid-Afrikaanse appelen al toegang tot de Chinese markt maar over de toegang van peren, waarvoor gelijktijdig een verzoek werd ingediend, kwam geen duidelijkheid. De Europese perenmarkt groeit vrijwel niet en de kansen die de Chinese markt te bieden heeft, zou de druk enigszins van de traditionele markten voor Zuid-Afrikaanse peren kunnen halen.

"Het is echt enorm frustrerend, zeker omdat de onderhandelingen zoveel jaar in beslag hebben genomen. De verwachting was dat we dit seizoen een begin zouden kunnen maken met de export van onze peren naar China. Er is zeer zeker belangstelling vanuit de Chinese markt en dan met name voor het ras Forelle en een aantal van onze vroege perenrassen met 'blos', zoals Cheeky."

De Zuid-Afrikaanse en Chinese ministers van Landbouw hadden november vorig jaar een ontmoeting in Zuid-Afrika. De hoop was dat het langverwachte protocol dat Zuid-Afrikaanse peren toegang tot China zou geven tijdens deze bijeenkomst dan toch eindelijk zou worden ondertekend. 

Er is een hele wachtlijst van Zuid-Afrikaanse fruitsoorten voor onderhandelingen om toegang tot de Chinese te krijgen. De volgende op de lijst zijn avocado's, gevolgd door steenfruit en blauwe bessen.

Toen het protocol om een aantal redenen niet werd getekend, werd afgesproken dat de Zuid-Afrikaanse minister van Landbouw in maart naar haar Chinese collega af zou reizen om het proces af te ronden maar dit plan kan nu niet doorgaan vanwege de onverwachte uitbraak van het coronavirus.  

Coronavirus schopt reisplannen van de minister in de war
“Dit is alles wat er nog moet gebeuren," zegt Jacques du Preez, algemeen directeur: handel en markten bij Hortgro, de brancheorganisatie voor hardfruit. "De Zuid-Afrikaanse delegatie zou eigenlijk volgende maand naar China gaan om het protocol te ondertekenen maar er was nog geen datum voor vastgesteld. Tijdens de ondertekening zouden we onze Zuid-Afrikaanse peren presenteren maar nu is het ineens helemaal niet meer zeker of Zuid-Afrikaanse peren nu eindelijk toegang tot China zullen krijgen."

"DAFF (het Zuid-Afrikaanse ministerie van Landbouw) is van plan om haar plan door te zetten zodra ze groen licht krijgt van de Chinese overheid," vervolgt hij. 

"Veel fruitexporteurs hebben al mogelijkheden voor zichzelf in China uitgewerkt en zullen hun plannen ten uitvoer brengen zodra het protocol is ondertekend."

Hij is optimistisch over de vooruitzichten op de Chinese markt voor peren uit het Forelle Early Market Access Programme, evenals voor de normale Forelle-peren. Hij merkt op dat de peren uit het FEMA-programma nog langer hun knapperige 'bite' en zoete smaak behouden dan andere Forelle's.  

Zuid-Afrikaanse appelexport naar China in één jaar verdrievoudigd
Vijf jaar geleden kregen Zuid-Afrikaanse appelen toegang tot de Chinese markt en hebben hier het hier goed gedaan. Vorig jaar verdrievoudigde de appelexport naar China, van met name Fuji- en Gala-appelen, tot 770.000 dozen van 12,5 kilo, ten opzichte van 200.000 dozen het jaar daarvoor. De voornaamste reden hiervoor was de dramatisch kleine appeloogst in China. 

"Dit jaar zal de groei wellicht niet dit niveau bereiken," merkt Jacques op. "Toch zijn er nieuwe samenwerkingen ontstaan en dat is natuurlijk zeer positief," aldus Jacques. 

 

Publicatiedatum: