Acht dodelijke ongevallen tijdens werk in agrarische en groene sector in 2019

In 2019 betreurde de agrarische en groene sector acht dodelijke ongevallen. Dat is minder dan in 2018; toen waren het er veertien.

  • De meeste ongevallen vonden plaats met machines. In drie gevallen ging het om een aanrijding en in drie gevallen om een beknelling.
  • Er waren twee ongevallen met een silo.
  • Vijf van de acht ongevallen vonden plaats in de akkerbouw, twee in de melkveehouderij en één ongeval in de sector hoveniers- en groenvoorziening.
  • Het slachtoffer was in drie gevallen een gezinslid (waarvan één keer een kind), in twee gevallen een werknemer, in twee gevallen de ondernemer en in één geval was het onbekend.

Dodelijke ongevallen 2019:

Ongeval met een monteur
Naast deze acht dodelijke ongevallen is er ook een monteur van een installatiebedrijf omgekomen in een ULO-cel van een fruitbedrijf. Het ging om een monteur die door een inspectieluik in een ULO-cel kroop en overleed. Dit ongeval is niet meegenomen in de statistieken omdat het om een slachtoffer gaat dat werkzaam was buiten de agrarische sector. 

Veiligheid 
Wim van den Boomen, bestuurder bij LTO Nederland en werkgeversvoorzitter van Stigas: “Het is treurig te lezen dat er elk jaar weer mensen overlijden tijdens het werk, ons medeleven gaat uit naar hun familie en naasten. Ook dit jaar betreuren we weer slachtoffers van een mestongeval in Borculo en in het Limburgse Oostrum. Elk ongeval is er één te veel. Veiligheid moet top of mind blijven.

Dat start op het eigen bedrijf: bespreek gevaarlijke situaties met elkaar, leer van wat er misging en onderschat niet wat er mis kan gaan. Positief is wel dat het aantal ongevallen in 2019 een stuk lager ligt dan in 2018. Het gemiddelde aantal ongevallen in de afgelopen 10 jaar is gedaald ten opzichte van de periode daarvoor. Het gemiddelde ligt op nu veertien, tien jaar gelden was dit 18. Maar we zijn er dus nog niet.”

Platform Zero Accidents
Om het aantal dodelijke ongevallen terug te dringen zijn Agrifirm, AVIH, CNV Vakmensen, CUMELA Nederland, Fedecom, FNV, ForFarmers, Inspectie SZW, LTO Nederland, Nevedi, Nijhof-Wassink, RIVM, VBNE, Branchevereniging VHG, Stigas en ZuivelNL aangesloten bij het platform Zero accidents om de veiligheid en het veiligheidsgedrag in de sector te verbeteren.

In juni 2018 tekenden partijen een intentieverklaring voor nul dodelijke ongevallen in 2020. Afgelopen jaar organiseerden de partijen diverse activiteiten. Er is een veiligheidsscan, een toolkit en filmpjes met persoonlijke verhalen. In september 2019 was de eerste ‘Veilig op 1’ week. Lees meer op de site.

Bron: Stigas


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven