Onderzoek naar gedrag bioplastics in compost:

"Plastic met koffiedrab breekt sneller af dan plastic zonder koffiedrab"

Momenteel vertragen biologisch afbreekbare afvalzakken het composteringsproces van afvalverwerkers en ze voegen niets toe aan de kwaliteit van de compost. Chiara Franchi is onderzoeker bij het lectoraat Biobased Energy en onderzoekt afbreekbaarheid van verschillende typen biologisch afbreekbare plastics door compostering. Meer kennis over de biologische afbreekbaarheid van plastic is zinvol voor producenten van bioplastic, de afvalverwerkers en uiteindelijk de consument.

"Hoe sneller het afbraakproces van de biologisch afbreekbare plastic gaat, hoe beter. Hier is de afvalverwerker bij gebaat, maar bij een goede kwaliteit compost zijn ook de boeren en uiteindelijk de consument gebaat. Vanuit de compost die op het land terecht komt, groeit straks weer de aardappel die op je bord ligt."

Twee soorten biologisch afbreekbare plastics 
Er worden in dit project twee typen biologisch afbreekbare plastics onderzocht op afbreekbaarheid: Solanyl (biologisch afbreekbaar plastic op basis van aardappel reststromen) en PLA (biologisch afbreekbaar plastic op basis van suikerriet). Beiden soorten worden ook getest met een toevoeging van koffiedrab.  Wat gebeurt er als je in de toekomst een PLA afvalzakje bij het GFT afval gooit? Bij welke temperatuur breekt het af? En breekt het misschien sneller af als er koffiedrab verwerkt wordt in het PLA? Chiara en haar studenten van Avans en Prinsentuin testen de bioplastics en kijken hoe deze materialen zich gedragen in de compost.

Klimaatkast 
Het Centre of Expertise Biobased Economy heeft een klimaatkast aangeschaft waar alle experimenten plaatsvinden. Deze staat bij het Prinsentuin college zodat zij er ook gebruik van kunnen maken. Het project is nu vijf maanden onderweg en voorzichtig kan er al genoemd worden dat het er naar uitziet dat de biologisch afbreekbare plastic met koffiedrab sneller afbreekt dan die zonder koffiedrab.

Bron: CoE BBE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven