Nieuwe draadloze sensor bewaakt kwaliteit van Hass-avocado van 'veld tot bord'

Een nieuwe draadloze sensor, die werd uitgevonden in Mexico, registreert realtime alle schokken die een Hass-avocado gedurende het sorteer- en verpakkingsproces oploopt en kan bijdragen aan een hogere kwaliteit van het eindproduct. 

Het apparaat heeft de vorm van een avocado en is uitgerust met een snelheidsmeter die de trillingen in de drie ruimtelijke assen (X, Y, Z) registreert en meet en een beeld geeft van de weg die het fruit in de verschillende post-harvest stadia aflegt, waarbij de impact van de schokken nauwkeurig en realtime geregistreerd wordt. 

Onderzoeker Juan Antonio Herrera Gonzalez van het onderzoeksinstituut Inifap legt uit dat de avocado zeer gevoelig is voor externe en mechanische schade, zowel voor als na de oogst en dat een onzorgvuldige verwerking kan leiden tot kwaliteitsverlies. 

Hij vertelt dat contact met ander fruit of andere oppervlakten in deze fase de textuur, kleur en smaak van het vruchtvlees aan kunnen tasten omdat het de rijping van binnenuit versnelt. Hierdoor is het fruit minder lang houdbaar en vermindert de handelswaarde. 

De onderzoekers van Inifap stelden tijdens proeven in verschillende pakstations vast dat een avocado gemiddeld 37 tot 42 schokken te verwerken krijgt tijdens het sorteren en verpakken. Ze kwamen ook tot de conclusie dat veruit de meeste schokken plaatsvonden bij het passeren van de rollers en borstels met gemiddeld zo'n 45 aanrakingen. Ook krijgt het fruit 6 tot 9 klappen te verduren bij de invoer in de verpakkingslijn en gemiddeld ook nog eens 14,9 tijdens het handmatig sorteren. 

De sensor biedt een alternatief om vergissingen bij de standaardisering van verwerkingsprocessen te voorkomen, zoals bij de controle en afstelling van de apparatuur en kan bijdragen aan het garanderen van een hogere kwaliteit Hass-avocado's van 'veld tot vork'. 

Bron: efeagro.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven