Kleinschalige biologische teelt biedt meer kwaliteit

“Huidige tuinbouw met uitsterven bedreigd”

De toekomst ziet er veelbelovend uit voor kleine biologische telers. "We mogen niet klagen, we exporteren naar landen met een stabiele biologische markt zoals Denemarken en Duitsland", zegt Victorio Catalán van Saltamontes Bio. "Hoewel de biologische tuinbouw kwetsbaarder is voor tekorten, hebben we haalbare oplossingen gevonden. Zo hebben we een lijn van premium kwaliteitscompote ontwikkeld met fruit van uitstekende kwaliteit, maar niet esthetisch genoeg voor de reguliere verkoop.”

"We hebben regelmatig last van hagel dat het fruit beschadigt. Ook al ziet het fruit er niet meer zo smetteloos uit, behoudt het natuurlijk zijn goede smaak- en voedingsstoffen. We hebben al een lijn van peren- en appelcompotes en we staan op het punt ons assortiment uit te breiden met compote van perzik, pruim, kers en ook fruit met kruiden. De Duitse markt is zeer geïnteresseerd in dit assortiment biologische producten," legt Victorio uit.

"De biologische Spaanse kers is de sleutel tot de internationale markten"
“We plannen alles strategisch: productiegaten vullen we bijvoorbeeld op door tot augustus biologische peren op de Franse markt te brengen," zegt Victorio. “Maar we profiteren voornamelijk van onze kersen, die ons toegang geven tot markten die eerder onbereikbaar waren. We telen late bergkersen op een hoogte van ongeveer 800 meter. Deze kersen hebben een donkerrode schil en rood vruchtvlees, waardoor ze er aantrekkelijk uitzien, ze hebben stevig vruchtvlees en een hoge Brix. Buitenlandse klanten zijn veeleisend en willen een scala aan variëteiten zoals Prime Giant, Bing, Dorotea, Lapins, Bertrana en Sweet Heart.”

"Elke groenten- en fruitbeurs heeft ander potentieel"
"Dit is ons eerste jaar op de Fruit Logistica en we zijn echt tevreden. Slechts enkele dagen na de beurs zijn we al gecontacteerd door tal van landen, waaronder Dubai, Kenia, de Arabische Emiraten, Griekenland, Nederland en Ghana.”

"We overwegen om deel te nemen aan Iberia Organic Food, een opkomende beurs met een groot potentieel voor nieuwe contacten. Fruit Attraction is meer een ontmoetingsplaats voor relaties die al zijn opgebouwd en stabiel zijn," zegt Victorio.

Victorio Catalán en Víctor Casado op Fruit Logistica

"Sommige peren- en appelvariëteiten zijn nog onbekend bij de consument"
We telen de appelvariëteiten Gala, Reineta, Ladina, Golden, Mandi, Red Chief, Fuji en Verde Doncella. Maar uiteindelijk lijkt het erop dat de consument alleen de populaire appelen of de appelen koopt die door veel marketing worden ondersteund. De uiterlijke en nutritionele kenmerken van de onbekende rassen zijn echter groot," zegt Victorio.

"De meeste van de appelen en peren die we exporteren gaan naar klassieke markten zoals België, Nederland en Denemarken waar alleen de bekendste soorten worden geconsumeerd."

"Om een voorbeeld te geven, onze Ercolini en Blanquilla peren zijn zeer aantrekkelijk en dat geldt ook voor de Fuji appel. Het temperatuurverschil tussen de nacht en de dag in de bergdalen resulteert in unieke kleurveranderingen in het fruit die in andere klimaten onmogelijk te bereiken zijn. Dit is wat de vrucht zijn unieke karakter geeft. De laagste hoogte is 530 meter en de hoogste is ongeveer 900 meter. Contrasten van 22 graden tussen dag en nacht leiden tot kleurvariaties en verbeteringen op het gebied van smaak en kwaliteit, wat een meerwaarde geeft aan het fruit," legt Victorio uit.

"De huidige tuinbouw wordt met uitsterven bedreigd"
"Tot voor kort was het eng om over ecologie te praten, vooral door gebrek aan kennis. In de hoofden van veel tuinbouwtelers klonk het werken 'zonder flessen' als sciencefiction. Onze kracht ligt in het hebben van geëngageerde partners, zoals Andreu Vila, technicus en professor aan de Universiteit van Barcelona, gespecialiseerd in biologische tuinbouw. Hij heeft ons geadviseerd en zeer waardevolle kennis overgedragen om ons verder te ontwikkelen. Andere waardevolle partners zijn de veldtechnici Mar Anesto, Ana Juan en Ana Lafita," volgens Victorio.

Victorio vertelt ons over de situatie van de huidige tuinbouw: "Onze tuinbouw is met uitsterven bedreigd, hoewel het kwaliteitskeurmerk ons beschermt. De realiteit is alarmerend. We horen de hele dag door kettingzagen van telers die hun hard- en steenfruitbomen omzagen. De prijsconcurrentie en de grote ketens dwingen hen om op te geven," zegt Victorio. "Veel telers blijven dan werkloos of worden vrachtwagenchauffeur, wat leidt tot verdere ontvolking van de regio. We moeten er niet aan denken dat alle kleine teeltbedrijven worden opgekocht om ze te standaardiseren en op grote schaal te mechaniseren. Dat zou een groot verlies zijn, want de paradox is dat we overleven door kleinschalig te zijn en biologisch te telen," zegt het lid van Saltamontes Bio.

Droom van herbevolking
Saltamontes Bio wordt gevormd door een groep mannen en vrouwen uit de regio Calatayud, die in totaal 200 ha aan ecologische fruitbomen verzorgen. Met een teeltvolume van bijna 2 miljoen kilo zijn de partners in dit project Fina Martínez, Víctor Casado, Alberto Estella, Victorio Catalán, Eduardo Bernal, Marisa Rubio en José Luis Herrero. Ze hopen verder te kunnen groeien: "Onze droom is om dit dunbevolkte gebied te helpen groeien en het agrarisch landschap te beschermen. We kunnen niet concurreren met de prijzen van de conventionele lijn, maar we kunnen wel van onze biologische tuinbouw leven," besluit Victorio Catalán vol overtuiging.

Voor meer informatie:
Victorio Catalán
Saltamontes Bio
Agricultura familiar y sostenible
+ 34 620 07 85 54
frut@saltamontesbio.com
www.saltamontesbio.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven