José Peiró, Escrig Gourmet: "Geen export naar China"

Grote vraag naar Spaanse mandarijnen in Noord-Europa

Er zijn ongeveer 35% minder Valenciaanse clementines, mandarijnen en sinaasappelen beschikbaar dit jaar. Ook in andere mediterrane landen zoals Italië of Marokko is de productie gedaald, terwijl de vraag anderzijds bijzonder goed is. "Gelukkig hebben we al onze klanten kunnen bevoorraden zodat ons merk terug te vinden is op meerdere markten, zij het in mindere volumes want we zijn niet in staat geweest de gevraagde hoeveelheden te leveren", zegt José Peiró van de sales afdeling van het Valenciaanse Escrig Gourmet.

José Peiró op de stand van Escrig Gourmet in Fruit Logistica 2020

Voor het tweede seizoensdeel waren er betere volumes verwacht maar na de kerstvakantie strooide een storm met overvloedige regenval en harde wind roet in het eten. Veel fruit was op de grond gevallen en er ging ook wat van het na de storm geoogste citrus verloren door vochtproblemen. “De verliezen waren evenwel groter in het veld dan in het magazijn. Wij waren vooruitziend en hebben nog vlug het reeds rijpe fruit geoogst vóór de komst van de storm."

De vraag naar mandarijnen blijft prima, vooral in Noord-Europa. Ook de beperkte aanwezigheid van de concurrentie heeft volgens de exporteur een merkbare invloed. “Marokkaanse mandarijnen domineren normaal gezien de Noord-Europese markten, maar dit jaar hebben ze daar tekorten waardoor er momenteel een sterke vraag is naar ons product om die leemte op te vullen. Er zijn ook minder Israëlische Orri-mandarijnen voorhanden en de kwaliteit is niet altijd even goed. Een deel van de telefoontjes die we binnenkrijgen heeft daar rechtstreeks mee te maken. Door het tekort aan Nadorcott-mandarijnen sturen we meer Tango naar landen zoals Nederland.”

Het leeuwendeel van het citrus van Escrig Gourmet gaat naar Europa. Wat de overzeese markten betreft, gaat er sinds 6 jaar ook wat naar China, maar daar is dit jaar door de uitbraak van coronavirus nog niets van in huis gekomen. “Er is momenteel geen beweging op de Chinese markten vanwege de protocollen om het coronavirus te controleren. Onze Chinese klanten hebben ons verteld dat ze hun huis niet uit kunnen. Het heeft dus weinig zin fruit naar China te zenden. Eerst moet de normaliteit terugkeren in het land," besluit José Peiró.

Voor meer informatie:
Jose Peiró
EXFORPE (Escrig Gourmet)
Tel: +34 962602301 (Spanje)
josee@frutasescrig.com
www.frutasescrig.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven