Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ongebruikelijk koufront veroorzaakt schade aan Turkse citrusboomgaarden

Een koufront heeft in delen van Turkije geleid tot sneeuwval en temperaturen tot -15°C. De weersomstandigheden hebben schade aangericht aan diverse gewassen en met name de citrusboomgaarden in Adana lijkt zwaar te zijn getroffen. In deze regio, die bekend staat als het grootste citrusteeltgebied in Turkije, worden op zo'n 30.000 hectare sinaasappelen, citroenen en mandarijnen geteeld. 

Ongeveer 70% van de teeltbedrijven maakt melding van forse schade maar de totale omvang van de schade zal over enkele dagen pas duidelijk worden. Gedurende vier tot vijf nachten daalde het kwik tot -7°C. Gelukkig was het meeste fruit al geplukt. Het gevaar voor het ontstaan van schimmels na de vorst blijft echter wel bestaan en dit kan leiden tot het verwelken van de bladeren en bladverlies. 

Ondanks de aanhoudende temperatuurdaling in dit deel van het Middellandse Zeegebied, dat doorgaans gekenmerkt wordt door een mild klimaat, is een aantal bedrijven er in geslaagd om de schade te beperken door speciale technieken toe te passen.

Citrusteler Ibrahim Tekin legt uit dat hij zijn planten tegen de vrieskou heeft beschermd door een zorgvuldig bodem- en waterbeheer, snoeitechnieken en het toedienen van voeding. "We doen dit het hele jaar door en niet alleen in de winterperiode. Zo kan het laat snoeien van de bomen beter vermeden worden, zeker tegen het einde van de zomer omdat dit kan leiden tot de vorming van knoppen die geen tijd meer hebben om nog voor de winter te verhouten."

"Om de bodem te voorzien van extra organische stoffen kan snoeiafval beter worden versnipperd dan verbrand. Mijn bodem is kleiachtig en zilt met problemen als verstikking en giftige planten. Ik heb daarom gekozen voor een product met calciumsulfaat om de bodemstructuur te verbeteren en de weerstand van de planten te verhogen." 

"Bodembeheer is heel belangrijk. We laten de wortels zoveel mogelijk met rust en planten de bomen op verhoogde bedden. Ik heb veel tijd gestoken in het onderzoeken van de meest gunstige elementen voor de planten om de knoppen beter bestand te maken tegen de kou, zoals calcium, fosfor en kalium om de ziltheid te corrigeren. Als de plant in evenwicht is, dan is deze beter bestand tegen plotselinge temperatuurdalingen en vorst."

 

Publicatiedatum: