Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"consumentenwensen niet altijd in lijn met het meest duurzame"

Duurzame voedselproductie tijdens Nederlands forum op de Fruit Logistica

Hoe kan de productieketen verder verduurzamen, waarbij  tegelijkertijd rekening gehouden wordt met de soms tegenstrijdige verwachtingen in de maatschappij? Deze vraag stond centraal op het forum dat Bayer organiseerde tijdens de Fruit Logistica.

Drie Nederlandse sprekers gaven hier hun visie op: Jelte van Kammen van Harvest House, Ernst van der Ende van Wageningen UR en Hidde Boersma, freelance journalist. Tijdens de discussie bleek dat de wensen die consumenten hebben over hoe hun voedsel wordt geproduceerd niet altijd in lijn liggen met de meest duurzame oplossing, én dat samenwerking de grootste kans op succes biedt. 

Ecologische voetafdruk communiceren
Jelte van Kammen, CEO van Harvesthouse, beet het spits af met een aantal voorbeelden. Zo is de glastuinbouw in Nederland in staat om met gebruik van moderne technieken 1 kilo tomaten te produceren met minder dan 4 liter water. Bij grondgebonden teelten in mediterrane gebieden kan dat wel 60 liter water per kilo geoogst product zijn. Ook op het gebied van grondgebruik scoort de glastuinbouw goed: veel product per vierkante meter vermindert het landgebruik. "Het is zaak de ecologische voetafdruk goed in kaart te brengen en te communiceren in de keten", aldus Van Kammen.

Crispr-Cas
Ernst van den Ende, Managing Director Plant Sciences Wageningen Universiteit, sprak vooral over de wereldwijde uitdagingen. Voedselproductie is een regionaal vraagstuk, in sommige gebieden is honger terwijl in andere gebieden grote groepen obesitas hebben. Tal van technische mogelijkheden bieden kansen voor gerichtere en duurzamere voedselproductie. De reserve voor het gebruik van nieuwe technologieën in de maatschappij blokkeert helaas nieuwe veredeling technieken, zoals Crispr-Cas.

Ecomodernisme
Hidde Boersma is journalist en ecomodernist. In zijn visie moeten we veel meer gebruik maken van moderne technologie om zo de impact op het milieu te verminderen. Want dat de impact er is, is iedereen het over eens. Het gevaar is dat door extensieve landbouw juist nog meer natuurgebieden verloren gaan, met negatieve gevolgen voor de biodiversiteit.


Frank Terhorst

Geen verpakking om tomaat
Namens Bayer presenteerde Frank Terhorst, Hoofd Crop Strategie en Portfolio Management Bayer Crop Science,  de visie op duurzame landbouw van het bedrijf. Terhorst was een aantal jaren werkzaam in Nederland en is onder de indruk van de hoogstaande landbouw en de samenwerking in de sector.

Een voorbeeld van die samenwerking zijn partnerships in akker en tuinbouwteelten rond de biologische middelen Serenade, Sonata en Flipper. Daarnaast presenteerde Bayer ook Delisher, een smaakvolle snacktomaat die sterk aan de tros blijft zitten en daarom niet in plastic verpakt hoeft te worden en daarmee aan duurzaamheidsdoelstellingen kan voldoen.


Nico van Vliet

In de discussie lag de nadruk op de grote relevantie van Nederland in duurzame sociaal geaccepteerde voedsel productie waarbij centraal stond hoe op de meest milieu vriendelijke wijze voldoende voedsel geproduceerd kan worden ook in 2040. Oplossingen moeten niet op voorhand uitgesloten worden. Ook moet er niet gesteld worden dat het wel biologisch opgelost kan worden: "Teel de optimale gewassen op de meest optimale gronden op de meest duurzame wijze waardoor er meer grond beschikbaar komt voor natuurgebieden."

Voor meer informatie:
Bayer
www.bayer.com

Publicatiedatum: