Overzicht wereldmarkt peren

Het perenseizoen is begonnen of staat op het punt om te starten op het zuidelijk halfrond. Argentinië ziet betere prijzen op de Europese markt en Chili heeft de mogelijkheid om dit jaar de perenexport uit te breiden naar China. Zuid-Afrika ziet een lichte daling in de export naar Europa maar een stijging naar Rusland en het Midden-Oosten. De Australische Ricopeer moet de Aziatische markt veroveren en Chinese peren worden geweerd van de Russische markt.

In Europa is het vooral de reductie van Italiaanse peren die zorgt voor een betere prijs van peren uit andere landen. Zo ziet Spanje een grote vraag naar peren in Israël en ook de verkoop van Conference in Nederland en België verloopt positief. De Italiaanse en Portugese telers zien het somber in omdat zelfs de hogere prijzen hun kosten niet dekken op de markt.

Nederland: Goede perenmarkt ook hard nodig
Handelaren geven aan dat de voorraad ‘bijrassen’ nagenoeg is verkocht. De verkoop van deze rassen is vlotter verlopen dan vorig seizoen. Naast de clubrassen rest dan de Conference. De voorraad Conference in Nederland ligt volgens de tellingen circa 10% onder vorig jaar. Dit gegeven, naast de algemene perenvoorraadpositie in Europa, stemt positief. De huidige markt is kalm, traditiegetrouw na de beurs Berlijn en carnaval in ’t vooruitzicht. Als we erin slagen om het aanbod goed af te stemmen op de vraag ontstaat er geen druk. Daardoor verwachten we een stabiel stijgend prijsbeeld, aldus perenhandelaren. 

Al met al zijn ze zijn positief gestemd over de huidige perenmarkt. De vraag is goed en na een klein dipje vorige week zien ze de prijzen van de peren weer stijgen. De optische kwaliteit is met wat bronzere peren en verruwing wat minder dan vorig jaar, maar het uitstalleven en de werkbaarheid is vele malen beter dan afgelopen jaar. Vanaf januari is met name de ‘bakprijs’ sterk gestegen. Dit resulteert in een algemeen positieve stemming in de markt, met als resultaat dat steeds meer partijen strategisch gaan inkopen. Het debacle van vorig jaar voedt volgens handelaren de noodzaak tot het realiseren van betere prijzen, want voor veel telers is het dit jaar erop of eronder. De peren vinden dit jaar vlot hun weg naar bestemmingen als Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Oost-Europa. De retail heeft soms moeite met de hogere prijzen, maar volgens de fruithandelaren komt dit vooral door de lage prijzen van vorig jaar. Men betaalt nu bijna het dubbele. Echter, nu zijn de prijzen van dit seizoen gezond voor de bedrijfsvoering van een teeltbedrijf, vorig jaar was niet representatief voor een gezond kostprijs plus model voor de fruitsector.

Tevens zijn vorige week de eerste Zuid-Afrikaanse peren op de Hollandse markt gearriveerd. Het volume importperen vertoont de laatset jaren een dalende lijn. Volgens importeurs zijn ook deze marktomstandigheden gunstig. "Op de Europese markt zien we oplopende prijzen voor Conference, een beperkt volume Doyenné du Comice en extreem lage voorraden Abate Fetel-peren. We verwachten dan ook een stuk betere markt dan vorig jaar. Toen waren er weliswaar niet al te veel Zuid-Afrikaanse peren, maar waren de prijzen bij aanvang van het seizoen ontzettend hoog en is op het laatst de markt in elkaar gestart"

België: Prijzen gemiddeld een stuk hoger op de markt
Na een moeilijk jaar met lage prijzen en slechte kwaliteit is het dit jaar positief voor de perentelers en -handelaren. De prijzen liggen gemiddeld een stuk hoger en de vraag is goed, zowel uit Oost-Europa als uit Zuid-Europa. De hogere prijzen en goede vraag zijn deels het gevolg van de goede kwaliteit en de lagere volumes Italiaanse peren op de markt. Traditioneel daalt de prijs van de peren rond de Fruit Logistica, maar de Belgische handelaren zijn er van overtuigd dat de marktsituaties momenteel erg positief zijn dus dat de prijs na de beurs wel weer zal stijgen.

Duitsland: Ongewone prijsfluctuaties op de markt door beperkte beschikbaarheid
Italiaanse peren domineren momenteel de markt, vooral de Abate Fetel en Williams. Daarnaast zijn er Conferenceperen beschikbaar uit Nederland en België en kleine volumes van Turkse Santa Maria peren en Duitse Alexander Lucas. De Europese telers kunnen voldoen aan de rustige vraag op de markt. Als het op de prijzen aankomt, zijn er enkele ongebruikelijke fluctuaties te zien. Zo waren de Italiaanse peren voor een moment iets hoger in prijs door een beperkte beschikbaarheid. De import vanuit Zuid-Afrika neemt toe. De Bon Chrétien zijn gemiddeld geprijsd en bereikt momenteel alle markten. De Rosemarie zijn echter redelijk hoog geprijsd en daarmee minder populair op de toch al rustige markt voor peren in Duitsland.

Frankrijk: Verkoop verloopt zonder problemen
Het perenseizoen is dit jaar goed verlopen in Frankrijk. Hoewel de volumes niet heel groot waren, is men te spreken over de kwaliteit met een goed suikergehalte, zelfs nu de maten iets kleiner zijn dan normaal. De verkoop liep eveneens goed zonder dat er echt moeilijkheden werden gemeld. In het algemeen is de beoordeling goed. Fransen prefereren steeds meer het kopen van Franse peren. De kleinere volumes van Abate peren uit Italië helpt de Fransen ook met de afzet.

Italië: Hoge prijzen voor Italiaanse Abate peren door tekorten op de markt.
De perenvoorraad in Italië staat momenteel op -57,6% ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde productie in 5 jaar Italië ligt rond de 700.000 ton. Ruim 70% komt uit de regio van Emilia-Romagna waar in 2019 er een areaal was van 17.885 hectares.

Op het moment zijn er twee verschillende trends zichtbaar op de markt. De Abate variëteit wordt goed betaald door een tekort aan deze peren (ongeveer 50% minder) door de weersomstandigheden in 2019, de bruin gemarmerde schildwants en problemen tijdens de bloei. Echter, alleen de premium kwaliteit en grote maten gaan weg voor goede prijzen. Als de peren niet aan de minimum kwaliteit voldoen, blijven de prijzen laag ondanks de tekorten. De markt voor Conference en Kaiser is redelijk stabiel door de dominantie uit Nederland en België met goede maten.

De Abate telers in Noord-Italië verliezen momenteel tussen de 5.000 en 10.000 euro per hectare in seizoen 2019-2020. Dit komt door te weinig productie met verliezen tot 70%. Voornamelijk veroorzaakt door de bruin gemarmerde schildwants en Brown spot disease. De prijzen voor premium kwaliteit zijn hoger dan in een normaal jaar maar ze compenseren de verliezen niet.

Een handelaar in Zuid-Italië ziet lage volumes, mindere kwaliteit maar hoge prijzen. “In week 6 waren de hoge prijzen te danken aan een tekort. Het is moeilijk om aan een goede kwaliteit peren te komen. De Abate-peren in 17-18 kiloboxen werden verkocht voor 1,50-1,60 €/kg maar voor een klein verpakking van 4 kilo werd er 2,00-2,50 €/kg betaald. Voor conference was het respectievelijk 1,00-1,20 €/kg en 2,00 €/kg.

Spanje: Vraag vanuit Israël zorgt voor goede prijzen in Spanje
Het Spaanse seizoen verloopt goed voor de meeste variëteiten. De productie is gelijk aan vorig jaar maar de vraag is veel hoger en de prijzen zijn beter. Hierdoor eindigt het seizoen eerder en zal het nieuwe seizoen starten zonder oude voorraden.

De prijzen voor Bartlet en Williams stegen naar recordhoogte in het begin van het seizoen door de reductie van de productie in Italië. De vraag vanuit Israël zorgde ook voor hoge prijzen bij de Blanquilla peren. Door deze sterke vraag vorige maand zijn de voorraden ruim 40% kleiner in vergelijking met vorig jaar. Het seizoen voor de Blanquilla stopt anderhalf tot twee maanden eerder dan normaal door de vraag vanuit Israël en op de lokale markt.

De start van de Conference verliep veel rustiger en later. Na de Kerst werd de vraag beter door de gestage verkoop van Nederlandse en Belgische peren. Want met een gestage verkoop van Nederlandse en Belgische conferences gaan er minder van deze variëteit naar Spanje. Het seizoen van de Ercolini is al afgelopen met stabiele prijzen doorheen het seizoen maar ook met een van de hoogste prijzen op de markt.

Portugal: Lage prijzen dekken de productiekosten niet
Van de Portugese Rocha peren is er al ongeveer 60% verkocht. De prijzen liggen laag en de telers ontvangen te weinig voor hun product. “Sommige telers zijn gestopt met oogsten,” vertelt een exporteur. “In het zuiden schakelen telers over op wijngaarden of ze stoppen met het bedrijf omdat ze al op leeftijd zijn.” Een ander probleem voor de Portugezen is dat hun grootste afzetmarkt Brazilië in een crisis verkeerd en eerder de duurdere peren koopt dan de Portugese peren aan een lage prijs. De tweede bestemming is Marokko en daarna het VK waar de Portugese peren het moeten opnemen tegen andere variëteiten. De belangrijkste concurrent is echter Portugal zelf. “Er zijn teveel exporteurs die de Rocha peren verkopen.”

China: Russisch embargo op Chinese peren maar export naar andere landen breidt zich uit
De oogst van peren voor het 2019-2020 seizoen is erg goed dit jaar. Vorig seizoen was er maar weinig toevoer doordat de perenoogst flink was beschadigd door het slechte weer. Dit seizoen waren er goede weersomstandigheden waardoor het volume van peren weer flink toenam. Begin januari werd er goed verkocht, omdat de peer een erg populair product is tijdens Chinees Nieuwjaar. Alhoewel er veel appelen en sinaasappelen op de markt waren, beïnvloedde dit niet direct de prijs van peren.

Tijdens het Chinees nieuwjaar zijn de verkopen wat omlaag gegaan, omdat de meeste bedrijven sluiten tijdens deze periode. Echter, vanwege het nieuwe coronavirus zijn er nog veel bedrijven dicht, waardoor de toevoer van Chinese peren maar langzaam op gang komt. Echter is er wel veel vraag in de Chinese markt, waardoor de prijs toeneemt.

Dit seizoen werden Chinese peren niet langer toegelaten tot de Russische markt. Wat een flinke strop is voor veel bedrijven, omdat Rusland een groot deel van de Chinese peren importeerde. Echter, de vraag in andere Zuidoost-Aziatische landen nam toe, waardoor het exportvolume nog te vergelijken is met voorgaande jaren. Verder breidt de export zich ook verder uit op de Latijns Amerikaans markt, nu Brazilië ook de import van Chinese peren toestaat.

Zuid-Afrika: Seizoen 10 dagen eerder begonnen, groeiende export naar Rusland en het Midden-Oosten.
De perenexport startte in week 2 met de vroege Bon Chrétiens (Williams of Bartlett) gevolgd door de Rosemarie. Het seizoen begon daarmee tien dagen vroeger voor sommige variëteiten. De meeste Zuid-Afrikaanse peren zijn bestemd voor de Europese markt maar in week 5 waren de volumes minder in vergelijking met vorig jaar. Dat terwijl de export naar Rusland (de tweede bestemming) en het Midden-Oosten is toegenomen. In totaal wordt het volume geschat op ongeveer 3% minder en de export 2% minder ten opzichte van vorig jaar. Vooral de Bon Chrétiens (Williams of Bartlett) hadden een lage opbrengst dit jaar, volgens sommige experts een van de laagste ooit gezien.

Hagel en ijsregen in de Ceres-regio (Westkaap) hebben het verpakken voor de export met ongeveer 15% gereduceerd en er is meer klasse 2 fruit voor de verkoop op de lokale markt of voor de verwerking tot sappen. IJsregen en wind hebben ook gezorgd voor butsen op het fruit. De maten zijn ook kleiner dan vorig jaar door de vroege start van het seizoen en de extreme droogte in de laatste drie weken. Een grote oogst wordt wel verwacht bij de Packham peren terwijl de Forelle in week 5 met 78% gereduceerd waren ten opzichte van vorig jaar.

Verenigde Staten: Stabiele uitbreiding in volume en areaal
Het verpakken van peren begint te verminderen met de komst van de lente maar blijft consistent voor de Anjou en de Bosc in het Noordwesten. Als de peren uit de voorraad klaar op zijn, komen vooral peren van het zuidelijk halfrond als de Williams, Packham en Chileense Bosc op de markt. Het volume uit het Noordwesten blijft de laatste jaren stabiel. Het aantal nieuwe boomgaarden in Oregon en Washington blijft beperkt. Dat komt gedeeltelijk omdat het tot zeven jaar kan duren voordat een nieuwe boom in productie komt. De groei van het volumes is in lijn met de consumptie. Dit is vooral te danken aan de promotie van de peren op de markt. In de markt is het vooral de vraag naar biologische peren die het hardst stijgt.

Argentinië: Betere prijzen op de Europese markt
Het Argentijnse seizoen loopt van januari tot in maart. Het seizoen verloopt goed tot nu toe met volumes die vergelijkbaar zijn met vorig jaar en een goede kwaliteit. De prijzen zijn dit seizoen echter beter voor de Argentijnse peren op de Europese markt.

Chili: China biedt kansen
Het Chileense perenseizoen begon in januari en is beschikbaar tot oktober. Europa is de grootste markt voor het land maar dit jaar is voor het eerst ook de Chinese markt open voor Chileense peren. De focus voor het land ligt dus op het ontwikkelen van deze nieuwe markt en eventueel het redigeren van de exportvolumes naar die kant.

Australië: Rico peren moeten de Aziatische markt gaan veroveren
Dit jaar is het eerste commerciële seizoen voor de Rico peer. Een clubras dat geteeld wordt in Tatura in North-Victoria. Deze peren worden speciaal geteeld voor de export en worden momenteel geëxporteerd naar Thailand. Het plan is om deze verder te verspreiden op de Aziatische markt. Hoewel peren jaarrond beschikbaar zijn staat het seizoen in de Goulburn Valley op het punt van beginnen, de belangrijkste productieregio in het land. Het seizoen loopt hier van februari tot mei. 88% van de peren komt uit deze regio.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt bananen


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven